Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Elysée Minos – a Sas felszállt

Németországról nem az óragyártás jutott eszedbe. Eddig.

2017. január 06. - Taliga Tamás

Németországról sok minden jut eszedbe (főleg manapság), de ezek között jó eséllyel nem szerepel az óragyártás. Szerepelnek viszont olyan szavak, mint a minőség, megbízhatóság, precizitás, pontosság… Ha órákról beszélünk, Te is éppen ezeket szeretnéd hallani, ebben biztosan megegyezhetünk J

minos-header-1000x400.jpg

Németóra előtt egy kis történelem – az Elysée története dióhéjban

A cég kalandos történetet és meglepően nagy utat járt be, szó szerint is. A közel 100 éves történelme alatt Svájctól Düsseldorfig sodorta az élet, és a harmadik tulajdonossal találta meg magát igazán. 1920-ban alapította Le Bémont mellett egy svájci órás, és kezdetben arany órákat gyártott hölgyek részére.

elysee-1920-2011-insert.jpg

A mester halála után 1960-ig az óragyártás szünetelt is, ekkor vásárolta meg a híres német ékszerész cég, a Harer. Ők szintén arany tokozású mechanikus órákat készítettek az Elysée szerkezeteivel, egészen 1991-ig. Ekkor került a vállalat a mai tulajdonosához, a düsseldorfi  Seume családhoz. 2010-től az ifjabb Seume, Julian viszi tovább a céget, mely mostanra a világ 30 országában elérhető.

De mennyire német? Gyártanak ott órákat egyáltalán?

Persze, gyártanak. Gondolj csak rögtön a WERK MANIA egyik nagy kedvencére, a Sinn órákra (itt írtunk már róluk bővebben is).

A szerkezeteket, mivel abból nehéz lenne németet találni, a minőségi gyártóktól válogatták. A svájci és japán gyártók a legnagyobb nevek: Valjoux, Ronda, ETA, Miyota és a Seiko.  Valamennyi óra Németországban készül, ami általában azt jelenti, nyugodtan alhatunk mellette.

madeingermany.jpg

Elysée Minos, a sportos. Vagy elegáns. Ahogy tetszik…

A kínálat meglepően széles, és jellemzően az elegánsabb vonalat képviseli. Nem túl piperkőc, a férfi típusok között sok a bőrszíjas kronográf (mint tesztünk darabja is), amit bátran fel lehet venni egy nem túl szigorú öltönyös bulira, de kutyasétáltatáshoz is tökéletes lesz.

minos-stock-insert.jpg

Az óra mérete a kialakítása miatt megtévesztő. Felvéve lényegesen nagyobbnak látszik, mint a vele milliméterre megegyező búváróra, a teljes szélességű számlap és a viszonylag vékony tok kecsessé teszi.

A Minos kvarc  szerkezete (konkrétan a Seiko VK61 chrono került bele) tökéletes. Pontos, a pár hetes mérési periódus alatt napi +1 másodperc volt a járáseltérése (!), és egy kicsit legalább nem a szokásos kronográf kiosztás. A mutatók elrendezése könnyen megtanulható, alul a másodpercmutató, felül a perc gyűjtő, a hagyományos másodpercmutató pedig itt is a stopperé lett.

20161201_100213.jpg

Jól áll neki a NATO szíj is.

Akkor minden tökéletesre sikerült?

Majdnem. Mint általában, itt is sikerült elkövetni egy kisebb, de annál bosszantóbb hibát a tervezésnél.

A kronográfok közös tulajdonsága, hogy a nagy másodperc mutatója a stopperhez tartozik, nem a hagyományos módon  az időmérésben segít. Éppen ezért általában ezt a mutatót a többi nagy mutatótól eltérő színűre és jellemzően vékonyabbra tervezik, hogy ne zavarja a leolvashatóságot. Ebben az esetben ez sajnos nem így történt, így rápillantva az órára először mindig meglepődtem, hogy miért nem megy a másodpercmutató J Biztosan megszokható rendszeres viselés mellett, de ezen még lenne mit csiszolni.

Tények, számok, adatok – az Elysée Minos számokban

minos-details-insert.jpg

A 316L rozsdamentes acél tok (más néven orvosi acélnak is nevezik), a zafír bevonatos, extra karcálló domború üveg és a kékített acél indexek és mutatók a felső-középkategóriába sorolják a Minos-t. A japán szerkezete garantálja a hosszú, gondtalan viselést, így biztosan nem lesz okod panaszra, ha beengeded a német sast a dobozodba…

És ne felejtsd el megosztani! Köszi :)

fb-share-400x400.jpg

 

TOVÁBBI KÉPEKÉRT KATTINTS A LENTI KÉPRE, GALÉRIA NYÍLIK!

 

 

minos.png

süti beállítások módosítása