Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Seiko Save The Ocean projekt - A Turtle, a Samurai és egy solar chrono a kék bálna bőrébe bújt

2018. szeptember 12. - Taliga Tamás

moving-2020.jpg

 

 

 

seiko-prospex-save-the-ocean-turtle.jpg 

A Seiko rendszeresen kényezteti hűséges híveit limitált kiadásokkal, melyek valóban megérik a pénzüket. Pár ezer darabos szériák az egész világnak - nem csak ettől lesz exkluzív egy-egy limitált modell, hanem a valóan egyedi megjelenéssel érkező típusoktól is. Az évet a Seiko Black Divers limitált kiadása kezdte, hatalmas sikerrel, és már itt is a Save The Ocean, legalább olyan fogadtatással.

Save The Ocean - rendben, szép, de mit jelent ez pontosan?

A történet egy kicsit régebbre vezet vissza. Ha még emlékszel a nyolcvanas évekből a híres tengerkutatóra, Jacques Cousteau-ra, akkor érteni fogod, miért ez lett a Seiko limitált sorozatának a neve.

Jacques-Yves Cousteau.jpgJacques Cousteau ikonikus alakja volt a tengerkutatásnak, a tengeri élővilág felfedezésének, megértésének és bemutatásának a nagyvilág részére. Szükség is volt erre, hiszen a tengerek, óceánok élővilága sem tartogat végtelen táplálékforrást a számunkra, a XX. században mégis olyan lendülettel pusztítottuk ezt a titokzatos, távoli világot, hogy komolyan felmerült az ökoszisztéma felborítása is, mint lehetőség...

 
jacques-cousteau-anorep-i-monaco.jpg

Jacques Cousteau Anorep I tengeralattjárója 1966-ból       (Fotó: Dennis Jervis)

Jacques Cousteau, vagy ahogy mindenki ismerte Cousteau kapitány így megkezdte a misszióját, és ezzel sikeresen megfertőzte a családját is. A korabeli feljegyzésekből és riportokból tudhatjuk, hogy unokája, Fabien Cousteau minden idejét a nagypapa híres hajóján, a Calypso fedélzetén töltötte, sőt 4 évesen már merült is az óceánban. Nem sokat kellett hát várni rá, hogy önállóan folytassa a nagyapai hagyatékot, és aquanauta legyen belőle, ahogy ő nevezi saját magát.

save-the-ocean-fabien-cousteau.jpg

Fabien Cousteau elemében (fotó: Ocean Learning Center) 

Néhány évvel ezelőtt (számos, a cápák között forgatott filmje és egy 31 napos folyamatos vízalatti próbatétele után) megalapította az Ocean Learnig Centert, mely kutatóintézetként működve folytatja a Föld legkevésbé ismert, mégis talán legfontosabb területeinek felfedezését.

És hol jönnek a képbe az órák?

Egyszerűen: a Seiko felkarolta az ügyet, és egy közös projektet indított Fabien Cousteau-val, melynek keretein belül a limitált kiadású modellek bevételeiből támogatja azt.

seiko-save-the-ocean-kek-balna.jpg

Hogy felejthetetlen legyen, milyen céllal is készült a sorozat, egyedi számlapokat kapnak a Seiko Prospex Save The Ocean modellek. A számlap strukturált lett, és a felülete a kék bálna bőrének mintázatát adja vissza, mely az egyik legveszélyeztetettebb faj mind közül az óceánokban.

A számlap színe sem a megszokott, hiszen jól modellezi az óceánok hihetetlen mélységeit tengerkékből egészen mély sötétkékbe átmenően.

seiko-prospex-save-the-ocean-samurai.jpg

A matt fekete lünetta (hogy mi is az, itt elolvashatod) sem tesz rosszat a megjelenésüknek, mindhárom modell megjelenése valóban a tengerek világát idézi.

De melyik is ez a három modell pontosan?

Seiko Turtle Save The Ocean SRPC91

 

seiko-save-the-ocean-turtle-srpc91.jpg

Seiko Prospex Save The Ocean Turtle SRPC91

A Seiko egyik legsikeresebb sorozata a Turtle, vagyis a Teknős - formájáról kapta a nevét, és ikonikus darabja a búváróráknak. Feltűnt több filmben is, első sorozatát 12 évig gyártották. A három évvel ezelőtti visszatéréséig egyfajta Szent Grál volt a gyűjtők között, az első darabjai még a mai napig komoly értéket képviselnek.

  • 4R36 mechanikus automata szerkezet (koronáról is húzható változat, nap és dátum jelzéssel)
    koronazár
    diver's 200 m vízállóság 
    akár 41 órás járástartalék 
    egyirányba forgatható lünetta 
    Lumibrite bevonat 
    szilikon szíj 

 

 Seiko Samurai Save The Ocean SRPC93

 

seiko-prospex-save-the-ocean-samurai-srpc93.jpg

Seiko Prospex Save The Ocean Samurai SRPC93

A másik ikon. A Samurai is egy, a gyűjtők és rajongók által adott becenév, melyet mára a gyár is elismer. Ha a hivatalos kommunikációjában nem is használja, mégis például készítettek egy vicces video spotot róla. 

A név oka a forma, egyenes vonalakkal határolt tokformája miatt olyan érzést kelt, mintha szamurájkarddal szabták volna, valóban van egy ilyen érzése.

  • 4R35 mechanikus automata szerkezet (koronáról is húzható változat, csak dátum jelzéssel)
    koronazár
    diver's 200 m vízállóság 
    akár 41 órás járástartalék 
    egyirányba forgatható lünetta 
    Lumibrite bevonat 
    nemesacél szíj 

 

  Seiko Save The Ocean Solar Chrono SSC675

 

seiko-prospex-save-the-ocean-solar-ssc675.jpg

Seiko Prospex Save The Ocean Solar Chrono SSC675

A harmadik modell nem akkora név, mint a másik két társa, mégis egy racionális választás lehet, ha a mindennapokra keresel egy gond nélkül használható órát.

Solar kronográf szerkezete kiforrott kvarc technológiát használ, a mechanikus automatákhoz képest lényegesen magasabb pontossággal, és nem elhanyagolható tény, hogy ha folyamatosan fény éri, gykorlatilag soha nem fog lemerülni, megállni (ha mégsem kapna eleget a napsütésből, jelezni fogja, ha tölteni kellene).

  • V175 solar chronograph szerkezet ( lemerülést előre jelző funkcióval) 
    menetzáras korona és nyomógombok 
    diver's 200 m vízállóság 
    napenergia működteti 
    24 órás gyűjtő segédszámlap 
    rozsdamentes acél tok és szíj
    egyirányba forgatható lünetta 
    Lumibrite bevonat  

 

seiko-save-the-ocean-turtle-samurai-solarchrono.jpg

 

 

süti beállítások módosítása