Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

WENGER - a titkos svájci favorit

Ha a svájci bicska bejön, az órájukat is szeretni fogod

2017. október 30. - Taliga Tamás

moving-2020.jpg

 

 

A svájci bicska megvan? A 20. század egyik legnagyobb találmánya, egy komplett túlélőkészlet a zsebedben. Az egyik legismertebb gyártója, a WENGER órát is gyárt, méghozzá ugyanabban a minőségben. Talán nincs annyira a köztudatban, de ezen most segítünk.

wenger-header-1200.jpg

WENGER, avagy a svájci bicska

A híres multifunkciós bicskákat két cég gyártja Svájcban, ezek közül az egyik a 120 éve alapított WENGER. A kések minőségét és praktikumát mi sem jellemzi jobban, mint hogy máig rendszeresítve vannak a világ több hadseregében, és ezek között van az amerikai hadsereg is, aki pedig kényes a felszerelésére.

wenger-kes.jpg

A szomorú emlékű 9/11 terrortámadás után bevezetett szigorú légiközlekedési biztonsági szabályok a zsebkéseik értékesítését rendkívül megnehezítették, és 2005-re a céget fel kellett, hogy vásárolja a legnagyobb konkurense, a szintén svájci Victorinox. A két márka önállóan működött egymás mellett egészen 2013-ig, amikortól már egy név alatt, Victorinox-ként élnek tovább a WENGER kések is.

wenger-001.jpg

WENGER, mint óragyártó?

1988-ban megkezdődött at óragyártás is a WENGER üzemekben, mely azóta is töretlenül működik tovább a svájci Delémont-ban.

Az óragyártásban is a svájci minőségre helyezték a hangsúlyt, a technológia részben ismerős volt, hiszen az óraipar is nagyon sok fémet (minőségi alapanyagokból készülőeket) használ arrafelé.

A stílus, mint a késeiknél, egy kicsit itt is maradt a katonai vonal iránya, illetve az általuk „outdoor”-nak hívott sportosabb vonal.

wenger-00.jpg

Wenger Attitude Outdoor – a sportos svájci

A tesztre érkezett darab is ebből a vonalból származik (a másik erős vonal a WENGER kínálatában a diver, vagyis búvár óra, bár gyártanak még női, finomabb típusokat is), megjelenése egyedi, és valóban sportos.

Bár semmi feltűnő nincsen a megjelenésében, igazi svájci úriemberként viselkedve csak egy kis ismerkedés után villantja meg az igazi énjét. Hibátlan számlap, a megszokottól eltérő színekkel, narancssárga indexekkel, rendkívül jól olvasható kontrasztos kivitelben, mégsem harsányan. Mi mást várnánk ilyen származással?

A 100 méteres vízállóság már tökéletes a mindennapi használatra, bár a bőrszíjjal nyilván nem tervezhetünk komolyabb búvárkodást… Viszont ha már bőrszíj, az átlagos gyári bőrszíjakhoz képest puha és kényelmes, ráadásul a színe is nagyon eltalált volt a számlaphoz, az összhatás a James Bond-i eleganciát idézte.

tm_pierre_cardin_werkmania_800_400.jpg

Minőség rendben – ahogy elvárhatod

Megint csak a svájci származást kell felhozzam, de arrafelé az óragyártásnak ez a legnagyobb ütőkártyája, a svájci minőség.

Nos, ezzel itt sem kell kompromisszumokat kötni. A kidolgozás, az anyaghasználat és a működés is ötös, pedig nem vagyok elfogult svájci óra rajongó (bár semmi problémám sincsen velük, de az én szívem a japánoké :) ). Itt azonban el kell ismerni, a WENGER hibátlanul dolgozott, kellemes kézbe venni az Attitude Outdoor-t, és ez még ráadásul a megfizethető svájci kategória.

 

A 316L acél tok (sokszor hívják „orvosi acél”-nak is) és a zafír bevonatos üveg is mind csak megerősítették az érzést, hogy itt egy korrekt, kifogástalan órával van dolgunk, ami a szintén svájci quartz szerkezetének köszönhetően hosszú, boldog életre számíthat, mint egy svájci nyugdíjas…

Tények és adatok – a WENGER Attitude Outdoor számokban

  • Tok anyaga: 316L nemesacél
  • Tok átmérője: 42 mm
  • Hátlap: menetes nemesacél
  • Óraüveg: zafír bevonatos
  • Szíj: valódi bőr, jelzett csattal
  • Tokfül távolsága: 22 mm
  • Vízállóság: 100 m
  • Szerkezet: swiss made quartz

WENGER Attitude Outdoor képgaléria:

 

werkmania_hu_instagram.jpg

süti beállítások módosítása