Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Seiko Solar Prospex SSC081 – tölts még egyet!

Átfogó teszt egy roppant praktikus és prémium minőségű kronográfról

2016. január 31. - Taliga Tamás

moving-2020.jpg

ssc081_wp_insert-1000x400.jpg

Tulajdonságok

 

Gyártó: SEIKO
Típus: SSC081
Szerkezet: V172 Solar
Tok: rozsdamentes acél, menetes hátlap
Üveg: Hardlex (domború)
Vízállóság: WR 10 bar – 100 m
Átmérő: 42 mm
Egyebek: valódi bőr szíj 21 mm, kronográf funkciók, két időzóna kijelzés, ébresztés, stopper 60 perc 1/5, belső funkciógyűrű iránytű funkcióval

Seiko Solar SSC081

 

Egy igen finom darab érkezett az első WERK MANIA tesztre, mely reményeink szerint ezentúl rendszeresen jelentkezik majd oldalunkon. A japán gyártótól elvárt – és elvárható – minőségben készülő kronográf az elérhető árú PROSPEX sorozat tagja. A PROSPEX széria három nagy csoportra oszlik, SEA (tenger), SKY (ég) és LAND (föld), melyből az SSC081 az utóbbi, LAND csoport tagja.  Felfedezőknek, túrázóknak, kietlen tájakon bóklászóknak ajánlja a gyártó, de nagyvárosi környezetben is helyt fog állni, ennyit elárulhatok előre.

ssc081_1

Az óra minőségi kidolgozásban készült, gyorstesztem a környezetemben 80% feletti “Ez igen!” minősítést hozott, ami köszönhető a jól eltalált polírozott tok és sárgásbarna bőr szíj összeállításnak a fekete számlappal. Sok és nagy méretű gomb, két korona, melyből az egyik (az iránytű állító koronája) a bal oldalon kapott helyet, ez a siker titka. Ez, és a számlap, amely zsúfolt ugyan, de a megfelelően hosszúra nőtt ötperces indexeknek és a nagy méretű 6-9-12 számoknak köszönhetően jól olvasható.

A zsúfoltságnak oka van: egyrészt a kronográf funkciók miatt eleve három segédszámlapra volt szükség, másrészt a dátumablak és a Seiko solar chronograph feliratok nagyjából meg is töltik a rendelkezésre álló helyet. A tervezésnél egy ügyes húzással a másodpercmutató segédszámlapjáról lehagyták az osztásokat – hiszen valójában nincsen szükség rá – , akinek pontos időmérésre van szüksége, használhatja a stopper funkciót. Az osztások nélkül a zsúfoltság elviselhető maradt, az óra jól leolvasható.

Az SSC081 szerkezete a Seiko solar sorozat V172 jelű szerkezetével büszkélkedhet, és az első három nap tapasztalata alapján joggal. Ez alatt az idő alatt – a dobozból kivéve alaphelyzetbe lett állítva – különösebb extra töltés nélkül, normál napi viseletben és az átlagosnál többször igénybe véve az extra funkciókat a járáseltérés napi -0.1 másodpercet mutat, ami rendkívül jó érték! A későbbiekben is tesztelve lesz a pontossága, de a szerkezet eddig ötöst érdemel. Sokat elárul a minőségéről, hogy a neten sem találni még róla “szétszedem-összerakom” képeket, videókat, remélem nem haragszotok meg érte, ha én sem tekertem le egyből a hátlapot egy közös fotó kedvéért…

Extra funkciók

 

STOPPER

Az extra funkciók között az első a stopper, mely a hagyományos, már a kronográf óráknál megszokott módon működik. A felső gomb megnyomására indul, 60 másodperc alatt ér körbe, ekkor a segédszámlapok közül a felsőn ugrik egyet a mutató, mely a perceket számolja. Az alsó gomb részidő méréshez megállítja a nagy másodperc mutatót, majd leállítás után ezzel lehet alaphelyzetbe állítani.

ÉBRESZTÉS

Fontos és hasznos funkció az ébresztés. Beállítása nem túl bonyolult, bár kisebb előtanulmányokat igényel, a korona és az alsó gomb segítségével második-harmadik alkalommal már könnyedén beállítható egy ébresztés 12 órán belül, mely igen hatékonyan, éles csipogással figyelmeztet bármire, de főleg arra, hogy állítsuk már le.

DUAL TIME

A számomra legszimpatikusabb funkció a “Dual Time” segédszámlap, amely egy kis csalással két időzóna kijelzésére is alkalmassá teszi az SSC081 Seiko solar kronóját. A trükk lényege, hogy valójában az ébresztés beállítására szolgáló mutatókat nyugodtan beállíthatjuk bármilyen időpontra, és onnan kezdve mutatják az időt, így kiválóan alkalmasak más időzónák követésére is.

IRÁNYTŰ

Fontos funkció az iránytű. Legalábbis akkor, ha ledobtak Grönlandon, gyalog kell hazajutnunk, és voltunk akkora balekok, hogy mindehhez még a mobilunkat sem töltöttük fel… De komolyra fordítva a szót, az óra kapott egy minőségi kidolgozású belső funkciógyűrűt, mely iránytűként funkcionál, a használatáról ebben a cikkben találhatunk bővebb infókat.

 

 

solar watch wiki

 

Lume – legyen világosság!

 

A mindennapi használatban, és főleg a téli időszak sötét, borongós napjaiban fontos egy óra “luméja”, vagyis a mutatók és indexek foszforeszkáló képessége . Ebben a Seiko közismerten élen jár, és szerencsére az SSC081 is megkapta a Lumibrite™ technológiával festett elemeket, melyek rövid fényhatás után is ragyogóan világítanak, a jellegzetes színekben, melyek között árnyalatnyi eltérés azért észrevehető a mutatók és az indexek között.

 

ssc081 lume

 

 

 

Előnyök és hátrányok – SSC081 SEIKO SOLAR CHRONO PROSPEX

 

Előnyök:

  • minőségi kidolgozás
  • divatos megjelenés
  • solar technológia
  • kronográf funkciók
  • dual time finkció
  • iránytű
  • erős lume

Hátrányok:

  • bőr szíj (párnázott, pár év várható élettartammal)
  • túl könnyen, viselés közben magától is elállítódó iránytű
  • könnyen, néha viselés közben megnyomódó stopper gomb
  • domború üveg várható karcolódása

Összefoglalva, a SEIKO Solar Prospex SSC081 kronográf kiváló óra a mindennapokra, igen pontosan mutatja az időt, a solar technológiának köszönhetően gondozás mentesen üzemel majd várhatóan nagyon hosszú ideig, a 100 méteres vízállósága alkalmassá teszi bármilyen vizes használatra a merülésen kívül, vagyis úgy néz ki, hosszú évekre egy megbízható társra tesz szert, aki beszerez egyet.

A cikket a werkmania.hu oldalon olvashatjátok IDE kattintva!

süti beállítások módosítása