Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Seiko sorozatszám – honnan tudhatod az órád évjáratát?

2016. február 11. - Taliga Tamás

Miről árulkodik a hátlap?

A Seiko órákkal szerencsénk van, ha meg szeretnénk tudni róla egy kicsit többet annál, hogy milyen szép a számlap, vagy milyen is lehet a szerkezete. Sokszor nagy segítség hozzáértőknek a hátlapra vetett pillantás, avatott szem azonnal látja a gyártás idejét, a szerkezetét, amennyiben az eredeti hátlap van az órán… A cikk elolvasásával Te is kicsit szakértővé válhatsz, de biztosan nem esel kétségbe, ha legközelebb egy ilyen óra akad a kezedbe.


A jelölések

A gyártó a következő adatokat üti be vagy gravírozza a hátlapba:

    gyártó (Seiko)
    vízálló típus
    rozsdamentes acél
    Seiko sorozatszám
    Seiko szerkezet száma
    Seiko tok kódja

Üveg hátlap esetén (újabb típusoknál 200m vízállóság alatt) az üveg belsejére festik ezeket, vagy mixelik a gravírozással, csak hogy ne legyen olyan egyszerű a dolgunk.

De ebből honnan tudom meg, mikor gyártották?

Nagyon egyszerű, valójában meglepően az. A Seiko sorozatszám 6 karakterből áll, melyek sorrendben a következő adatokat tartalmazzák:

    első karakter: gyártás éve.

Ehhez tudni kell, az adott szerkezetet mettől meddig gyártották, de ez nem titkos információ, egy kis netes kutatómunkával hamar ki lehet deríteni.
    második karakter: gyártás hónapja.

Ezt jelölhetik számmal vagy betűvel, mivel egy karakter, és 12 hónap van egy évben Japánban is ?? 1 – január, 2 – február … 9 – szeptember, 0 – október, N – november, D – december


    utolsó 4 karakter:

az adott hónapban az óra sorozatszáma.

Természetesen ez nem vonatkozik valamennyi Seiko modellre, hiszen sok olyan tucat órát gyártottak már, melyeknek a hátlapján csak a cég neve szerepel, esetleg a quartz szerkezet jelölése típus számozás és Seiko sorozatszám nélkül. Ettől még az óra éppen olyan eredeti, mint a komolyabb típusok, de nyilván egy pár dolláros kvarc óra szerepe nem ugyanaz, mint egy több száz dolláros búvár óráé. A sorozatszámnak, típus és tok számozásának a jelentősége az évek múlásával nő meg, amikor alkatrészt keresünk hozzá. Na ilyenkor jön a Seiko sorozatszám visszafejtő tudásunk majd jól, meglátjátok. Kívánom mindenkinek, legyen olyan kellemes problémája, hogy a Monster számlapját cserélné, és pontos típus, évjárat kell hozzá…

 

A cikket eredetiben a WERK MANIA oldalain olvashatjátok, IDE kattintva!

 

süti beállítások módosítása