Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Raketa Avant-garde – az óra, amit Kusturica tervezett az orosz óragyárnak

Az orosz avantgard 100 éves. Hogy ez hogyan kapcsolódik az órákhoz, és főleg a WERK MANIA egyik kedvenc filmrendezőjéhez? Emir Kusturica tervezte a Raketa óragyár évfordulós, Avant-garde névre keresztelt modelljét.

2017. március 12. - Taliga Tamás

Emir Kusturica (saját szavaival élve „az utolsó jugoszláv”) soha nem állt távol a megszokott módszereken túlmutató, egyedi és meghökkentő történetektől, karakterektől filmjeiben. A Raketa óragyár Avant-garde névre keresztelt évfordulós modelljének dizájnja az Ő nevéhez kötődik, le sem tagadhatná a kapcsolatukat.

001-insert.jpg

 

De mit keres Kusturica az orosz óragyárban?

 

Nemrég írtunk Jacques von Polier-ről, aki a Petrodvorets Watch Factory, ismertebb nevén a Raketa óragyár vezető dizájnere. Az ő barátsága a szerb rendezővel tette lehetővé ezt a nem mindennapi együttműködést, aminek eredménye lett az óra, ami tényleg az avant-garde jegyeit hordozza magán.

002-insert.jpg

Monica Bellucci (olasz színésznő), Jacques von Polier (a Raketa vezető designere) és Emir Kustiruca

Emir Kusturica régebb óta ápol közeli viszonyt az orosz-francia fenegyerekkel, sőt a lánya, Dunya Kusturica egy komolyabb gesztust tett a gyár felé. Amikor nemrégiben meglátogatta a Raketa Creative Studio-t Moszkvában, nekik ajándékozta nagyapja Raketa óráját, amely megfizethetetlen értéket képvisel a család számára.

Az óra története röviden annyi, hogy a nagypapa a kilencvenes évek első felében ezt tudta egyedül kimenteni Szarajevóból, ahonnan a város három évig tartó ostroma elől menekült.

 

KUSTENDORF – a filmfesztivál

 

A rendező (miután többször bizonyította, hogy igenis  lehet írni-rendezni nézhető filmeket is nehéz témákról) 10 éve szervezi meg a KUSTENDORF film- és zenei fesztivált Szerbiában.

Független fesztiválként színvonalas felhozatala van, rendszeres fellépője többek között személyes kedvencem, a No Smoking Orchestra, Kusturica zenekara is, ha érdekel, további programokat itt találsz.

 003-insert.jpg

De vissza az órához – Raketa Avant-garde

 

Az óra a petrodvoreci óragyár legújabb modellje, és stílusa, hangulata az avantgarde legjobb hagyományait idézi. A kismutató egy kör, a nagymutató egy háromszög, egyedül a másodperc mutató emlékeztet egy hagyományos óráéra a piros nyíl alakjával.

Ennek ellenére meglepően jól leolvasható, ami egy karóránál nem is hátrány J A Raketa Avant-garde szerkezete a 30 év után végre újként fejlesztett saját, 2615-ös automata szerkezet.

 004-insert.jpg

 

Raketa Avant-garde technikai adatok:

 

  • referencia: W-06-16-30-0188
  • szerkezet: Raketa Avtomat 2615
  • számlap: 12 órás, dátum nélkül
  • üveg: ásványi kristály
  • szíj: rozsdamentes acél
  • tokfülek távolsága: 22 mm
  • tok anyaga: rozsdamentes acél
  • tok átmérő: 40.5 mm
  • tok vastagság: 12 mm
  • vízállóság: 5 ATM
  • megjelenés: 2017

Neked van kedvenc Kusturica filmed?

 

Most szavazhatsz rá:

 

Hamarosan közöljük a Jacques von Polier-vel készült interjúnkat, részletekért kövessétek FACEBOOK és INSTAGRAM oldalunkat!

 

 

süti beállítások módosítása