Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

A zöld az új kék? Óraipari körkép Baselworld után

2018. április 12. - Taliga Tamás

A Svájcban évente megrendezésre kerülő óra- és ékszeripari kiállítás az egyik legnagyobb, és mindenképpen a legfontosabb rendezvénye az iparágnak. Talán úgy érezheted, ez nem érint, de valójában itt mutatja be minden meghatározó szereplő az idei elképzeléseit és trendjeit, amit Te is viselni fogsz, büszkén.

 green-header-1000-nmb.jpg

Fekete, fehér, kék - kimaradt valami?

Az órák (szín)világát alapvetően két szín uralja: fehér és árnyalatai, illetve a fekete minden változata. Ez így van, amióta csak órát hordunk a csuklónkon, sőt, a fehér számlap már a mellényzsebben hordott órák között is egyeduralkodó színnek számított.

A búvárórák megjelenésével és rohamos terjedésével a huszadik század közepétől aztán megjelent a fekete, mint kihívó. A léte logikus és szükségszerű volt, egy búvárórának minél kontrasztosabbnak kellett lenni, hiszen ha nem a napfényes tengerparton napoztatta a gazdája, akkor egy komolyabb merülésnél bizony életbevágó volt a leolvashatósága.

 

Ez sokáig így is maradt, az óraipar csendben ült a babérjain, majd a világ színesebbé válásával megjelent egy új igény: legyen az a számlap kicsit színesebb. Az óraipari mammutok nem arról voltak soha híresek, hogy minden új ötletre azonnal rávetik magukat, így hosszabb-rövidebb idő alatt végül bólintottak: rendben, legyen kék.

Kék, mint alternatíva

Természetesen sok féle színű számlapot készítettek az évtizedek során, mégis a kék vált a legelterjedtebbé, a legnagyobb svájci és japán gyártók csúcsmodelljei között is ez a szín jelenhetett meg, ha már a klasszikusok valakinek nem jöttek be.

Pár példa, a teljesség igénye nélkül a kék számlapokra:

 gs400x400.png

Grand Seiko SBGH257

rolex400x400.png

Rolex Deepsea D-Blue dial

omega400x400.png

Omega Seamaster GMT

2018, Baselworld - valami megváltozott?

Nemrég zárta kapuit a svájci óraipari fieszta, a legjelentőségteljesebb rendezvénye az órák világának. A szervezők fontosnak tartották kiemelni, hogy az idei évben komoly előretörését látták a zöld számlapoknak, ami jól mutatja, hogy milyen kis mértékű változás is szemet szúr egy iparban, amely ennyire a tradíciókra épül.

 Érdekes összhangban van ez a trend a legmeghatározóbb színskála, a Pantone 2018 tavaszi előrejelzésével, mely az Arcadia Green színt jelölte meg az idei divatszínként (néhány éve volt már zöld szín az "Év színe", de nem hagyott mély nyomot a történelemben :)

fb-share-400x400.jpg

Oszd meg, vagy csak nézz szét Facebook oldalunkon is, érdemes.

 

Jöjjenek akkor a legnagyobbak 2018-ban, a Baselworld kiállításon bemutatkozott modelljei a zöld szín jegyében.

Omega Seamaster Olympic Games Collection

omega-g.png

 Az Omega egy kicsit félreértette a feladatot, mivel az olimpiai ötkarika színeiben kiadott óráin a szíjon kívül csak pár apróbb elem lett zöld, de az árnyalatot eltalálták. 

A kollekcióval egyébként az olimpia és az Omega régi kapcsolatát ünnepelték meg, hiszen 1932 óta 27 alkalommal volt a cég a hivatalos időmérője a versenyeknek.

Chopard Mille Miglia Racing Colours British Racing Green

chopard_mille_miglia_green_400x400.png

Újabb hangzatos név, újabb nagymenő. A Chopard is egy öt darabos kollekcióval ünnepli 30 éve fennálló együttműködését a Mille Miglia Rally-val, ennek egyik darabja lett a zöld, sőt egésze pontosan a "British racing green", mely egy korábbi sorozat újrakiadása lett.

Corum Heritage La Grande Vie

corum-g.png

Le Grande Vie a neve a Corum új kollekciójának, mely tiszteleg a szellemi örökség előtt. A különleges textúrának köszönhetően a számlap igen látványosra sikerült, és szintén nem hétköznapi megoldás a két mutatós, másodperc mutató nélküli szerkezet alkalmazása.

Glashütte Original Sixties Panorama Date

glashutte-g.png

A népszerű Glashütte retro kollekció, a Sixties kapott egy limitált szériát ezzel az igen jól sikerült zöld számlappal, mely a cég saját számlap üzemében készül. A szélek felé sötétedő szín és az érdekes felület a Glashütte-től megszokott minőségi megjelenést hozza, talán a legszebb darab az idei zöld újdonságok közül.

Rado True Thinline quartz 

rado-g.png

Első ránézésre a Rado új modellje nincsen túlbonyolítva, sőt, másodjára sem. Hozza a megszokott látványt, mutató és indexek mint általában, anyagválasztás elsőosztályú, de a számlapot jobban megnézve pontosan értelmezték a zöld kihívást: levelet mintáz... Megint egy érdekesség: a tok zöld kerámiából készült.

 Frédérique Constant Classic Worldtimer Manufacture

 

fconstantgreen.png

A Classic Worldtimer Manufacture megjelenésekor nagy visszhangot keltett, köszönhetően a kifinomult technológiájának. Az automata szerkezetes világidőmérő most zöld színben is megjelent, követve az új őrületet. Miképpen a korábbi kiadásokon, itt is a Füldünk térképe díszíti a számlapot, körbevéve az időzónákkal.

SEIKO Prospex 1968 automatic diver újragondolása

 sla019_b.jpg

A siker megismételhető. A japán gyártó el is határozta, hogy megteszi, és milyen jól tette: 1968 boldog tulajdonos lesz, aki hozzájuthat ehhez a limitált újrakiadott búvárórához. A szín új, a 300 méteres vízállóság a régi, kicsit frissítve persze mindenütt a mai követelményeknek és technológiáknak köszönhetően. 

CERTINA DS Action diver

 

Az egyik legnépszerűbb búvárórát is elérte a zöld hullám. Az ISO 6425 minősítése elég a 300 méteres vízállósághoz, a pontosságért pedig a szintén elég nagy népszerűségnek örvendő Powermatic-80 szerkezete felel majd.

 

süti beállítások módosítása