Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Hogyan NE használd az órádat nyáron?

5 tipp, mit NE tegyél soha egy órával

2017. július 23. - Taliga Tamás

moving-2020.jpg

 

 

Itt a nyár, irány a vízpart. De biztosan nem felejtettél el valamit? Ha felkészültél mindenre, ami csak történhet veled a strandon, minden rendben. Ha az órád felkészítését kihagytad, akkor viszont könnyen bajba kerülhetsz. 5 tipp arról, hogyan NE használj órát nyáron.

 nyar-nmb.jpg

1.    Ne fürdesd meg nyomáspróba nélkül

Új órát vettem, mi baj lehet? Tavaly sem ázott be, jó kis óra ez. Szerviz? Minek? Semmi baja. Ugye Te is sokszor hallottad (vagy akár gondoltad is) ezeket a mondatokat. Amíg egy óra meg nem áll, nem visszük a szervizbe, ez szinte általános vélekedés az óratulajdonosok között. Nincs is ezzel semmi baj, hiszen ha senki nem mondta el eddig, hogy az órád ugyanúgy el kell vinni a szervizbe rendszeresen, mint az autód, akkor honnan is gondolnád?

Pedig kell, és a tét nem is kicsi.

A mechanikus órák szerkezete forgó, mozgó alkatrészek tömege, ami éppen úgy kenést igényel, mint minden gép. Rendszeres időközönként egy tisztítás, egy kis olaj, és szépen megy tovább - ha Te is kerékpározol aktívan, ismerős a módszer, csak itt kisebbek a fogaskerekek J. A quartz órák szerkezete, ha digitális kijelzőjük van, ugyan szervizelést nem igényel, de van még egy gyenge pont ebben a rendszerben: a tömítések. Egy új óránál ez lehet hibás gyárilag (nagyon nem jellemző, de biztos nem  kockáztatnál egy pár hetes órát), az évek múlásával pedig a gumiból készülő tömítő gyűrűk anyaga öregszik, és már nem biztosan tömítenek. Egy órás gyorsan le tudja ellenőrizni, tömít-e még úgy, ahogy kell, ha nem, percek alatt cserélhető, és a vizsgálat és a tömítéscsere ára azért az óra árának a töredéke, nem érdemes kockáztatni.

2.    Ne használd bőrszíjjal, ha nem muszáj

A bőrszíjak sokat bírnak, és az idővel csak érnek, patinásodnak. Egy ellenségük van, na jó, kettő: az izzadtság és a víz. Márpedig nyáron csak ez a két dolog lesz, amivel találkoznak, ezekkel viszont igen sűrűn. A bőrszíjak legnagyobb része zárt, nem szellőzik, viszont remekül szívja magába a folyadékokat. Egy kis izzadtság naponta, és pár hét után már nem tudsz egy szobában maradni vele. Lemosni pedig ugye nem lehet, így a legjobb javaslat a nyárra: ne hordd.

Több alternatívája is van, a leginkább kényelmes és praktikus a NATO szíj (itt írtunk már róla bővebben), ez fürdethető, mosható, és a kialakítása miatt megakadályozza, hogy egy vízbe ugrásnál a meggyengült rugós stift törésével végképp búcsúznod kelljen a kedvenc órádtól. Másik, kifejezetten vízbe kitalált szíj típus a gumi vagy kaucsuk szíj, a valódi búvárórákhoz ez alapfelszereltség kell legyen. Ezek mellett a klasszikus fém szíj is tökéletesen bírja a vizet, mosható, nem rozsdásodik, vagyis igazából egyedül a bőr óraszíj az, ami nem való a nyárra.

nyari-oraszijak.jpg

3.    Ne hagyd a tűző napon sokáig

Nem tűnik fontosnak, de egy nyári strandolásnál akár egész nap ki van téve az óra a napsütésnek, ami bizony egyáltalán nem a barátja, főleg a fém tokos órákra igaz ez. A nyári nap rendkívüli módon fel tudja hevíteni az órát, és ennek sem a tok, sem a szerkezet nem fog örülni. A tok extrém esetben deformálódhat is, a szerkezet pedig (automata vagy egyéb mechanikus típusoknál) szinte biztosan komolyabb járáseltéréssel (ld: késés vagy sietés) fog reklamálni.

E mellett ami még szintén megtörténik ilyenkor : a felhevült óráddal beugrasz a jéghideg vízbe, így egy rendkívül nagy hőmérséklet változással is meg kell küzdenie, amit szintén nem szívlel sem a mechanika, sem a fémek.

nyari-oraviselet-02.jpg

4.    Ne ebben próbálj ki vízi sportokat

Legalábbis akkor, ha nem kifejezetten engedi a vízállósága. 200m és Diver’s 200m jelzésű órákkal már engedi a szabvány is a vízi sportokat, de az alatt elég komoly lutri, bírni fogja-e az óra a fejeseket vagy az eséseket vízisíelés közben. Az órák vízállóságát egy külön cikkben fogjuk részletezni, ami fontos: gyakorlatilag a 100m alatti jelöléssel bíró órákkal nem érdemes strandra menni.

Ha mégis megteszed, az nem jelenti az órád azonnali végét, de semmi garancia nincsen arra, hogy egy 50m vízállóságú óra nem fog beázni egy kisebb fürdőzéstől is, így jobb a békesség alapon inkább hagyd otthon, és a strandra vigyél búvárórát vagy egy sportórát, ha lehet, legalább 200m vízállósági jelöléssel.

nyari-oraviselet-03.jpg

5.    Ne hagyd koszosan a strandolás után

Amior hazaérsz egy egész napos strandolás után, Te is lefürdesz, a fürdőruhád is kimosod, ugye? Az órád miért marad ki? Egy jó kis úszás a Velencei-tóban, és az órádon is lesz annyi iszap lerakódva a szíj vagy a lünetta alatt-között, mint rajtad volt. Jót egész biztosan nem tesz neki, ha megszáradt, elkezdi karcolni az órát, a forgó és mozgó alkatrészeket. Ha tengerben úsztál, ott iszappal ritkán fogsz találkozni, de a sós víz legalább annyi kárt tud okozni.

Egyszerű a folyamat, tiszta vagy enyhén szappanos vízzel kimisható az ilyen kosz, évekkel hosszabítod meg az órás élettartamát. Felkészültebbek persze használhatnak ultrahangos tisztító berendezést is, de aki ilyennel tisztogatja az óráit, az idáig már el sem olvasta a cikket, hiszen tisztában volt azzal, milyen fontos ez az öt egyszerű pont ahhoz, hogy minél tovább használhasd a kedvenceidet.

 

 

insta_insert_1000x400.jpg

 

süti beállítások módosítása