Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

WATCH SCOPE - megéri a pénzét

2016. február 28. - Taliga Tamás

lepsi watch scope

Érdekes és felettébb hasznos csomagot hozott a futár a WERK MANIA szerkesztőségébe nemrég, egyenesen Svájcból. Bizony, a minőségi óragyártás hazájából, így nem lesz meglepő, hogy a kis csomag tartalma is az órák, közelebbről a mechanikus órák világával van igen szoros összefüggésben.

LEPSI GENEVE Watch Scope - érezd az órád szívdobbanását!

 

A szerkezet, amint a neve is mutatja, a mechanikus órák állapotát térképezi fel nagyon gyorsan, és nagyon egyszerűen. Sztetoszkóphoz hasonló formája és működési elve (innen származik a Watch Scope elnevezés is) lehetővé teszi egy óra pontosságát, lengésszögét és sántítását (accuracy, amplitude, beat error értékek) mérni, megjeleníteni és rögzíteni természetesen felhő alapú adatbázisban úgy, hogy a Watch Scope mérete és kivitele miatt bármikor zsebre vágható, és akár egy kávéházi találkozónál is megmérhető vele adás-vétel előtt a kiszemelt óra.

lepsi watch scopelepsi watch scope

 

Az adatok megjelenítéséhez szükség van még egy okostelefonra, esetleg tabletre, melyeken egy ingyen letölthető alkalmazást futtatva láthatjuk az eszköz által mért adatainkat.

De mire jó mindez?

 

Kérdezheti joggal bárki, hiszen ha nem vagyunk szakemberek, az adatokkal nem biztos, hogy tudunk mit kezdeni. Ez így is van. Ám abban az esetben, ha valaki kicsit is komolyabban érdeklődik az órák, mechanikus órák iránt, a legfontosabb alapvető információk birtokában pár perc alatt láthatja, valóban volt-e mostanában szervizelve az óra, illetve igényel-e szervizt, mennyire pontosan jár. Saját kollekciónknál pedig szintén alkalmas a mindennapos törődés felsőbb szintre emelésére, pontossággal való bíbelődésre, vagy csak egyszerűen az elégedett hátradőlésre, ha mindent rendben találtunk.

 

És hogyan működik?

 

lepsi watch scopeRoppant egyszerűen: a szerkezetet az igen elegánsra sikerült tömör fa tartójából kivéve csak csatlakoztatni kell az okostelefonhoz vagy tablethez, elindítani az appot, majd az órát a Watch Scope-ra helyezve 15 mp alatt fel tudja térképezni a lengésszámát majd megkezdi a mérést, és real-time írja is a képernyőre valamennyi adatot. Tapasztalatom az volt, hogy nem minden esetben veszi a lapot elsőre, volt, hogy ugyanazt az órát egyszer hallotta, máskor nem, vagy csak 2-3 indítás után, de ha elkapja a fonalat, onnan már szépen, pontosan teszi a dolgát. Mivel valójában ez egy nagyon érzékeny mikrofon (leegyszerűsítve), így nyilván különböző akusztikai környezetekben különbözően fog viselkedni, nézzük ezt el neki.

 

Az eredmény

lepsi watch scope

Ki találta ezt ki?

davy pillet lepsi

Tesztek készültek, ugye?

 

Hát persze, készültek. Igen meggyőző eredménnyel: két, azonos szerkezettel szerelt Seiko automata órát hasonlítottunk össze, az egyik egy kissé "bizonytalan" előéletű, valószínűleg nem szervizelt állapotban lévő, bár ehhez és a korához képest (1993-as gyártás) jól működő darab volt (7009 automata werk), a másik pedig a veszprémi Hatvári Óraszaküzlet és szerviz által nemrég teljes körűen felújított darab volt, ugyanez az évjárat és szerkezet (a felújításról részletesen itt írtunk).

A képek önmagukért beszélnek: a szervizeletlen óra lengésszáma 185°, míg a szervizről érkezetté 263°, ami ennek a werknek kiváló érték, ez önmagában elég lehet egy adásvétel során otthagyni az órát, de komoly alku alapot is képezhet egy nagyobb értékű óránál az adatokból kiolvasható várható időszakos szervizeltetés költsége...

A többi adat is nagyon megnyerő, és igazolja a szervizeltetés szükségességét, tessék csemegézni:

Seiko 7009 szerkezet - szerviz előtt:

Seiko 7009 watch scope

 

Seiko 7009 szerkezet szerviz után:

Seiko 7009 watch scope

Reméljük, mindenki látja már, miért fontos egy mechanikus órát szervizeltetni rendszeresen, és miért érdemes beruházni egy Lepsi Watch Scope szerkezetbe, egyetlen komolyabb óra vásárlásánál könnyedén meghozza a befektetést. Az ára a honi viszonyok között esetleg magasnak tűnhet kissé, de nem szabad elfelejteni, hogy Svájcban készül, és az ottani árszínvonalhoz és az ott készülő órák átlagos árához képest "filléres" tétel... Rendkívül tetszetős és minőségi kivitelben készül mind a tömör tölgyfából faragott tartó, mind maga a szerkezet, hűen a származásához.

További információk több nyelven elérhetőek a lepsi.ch oldalán. ezúton is köszönjük a teszt lehetőségét, köszi, Davy!!

lepsi watch scope

A szerkezetről hamarosan összehasonlító tesztet készítünk a WERK MANIA szervizpartnerével, a veszprémi Hatvári Óraszaküzlet és szervizzel, melynek keretein belül a Lepsi Watch Scope eredményeit hasonlítjuk össze az elismert műszerek méréseivel. Kíváncsian várjuk a végeredményt, hamarosan beszámolunk róla!

werkmania.hu watch scope lepsi

A CIKK EREDETIJE A WERKMANIA.HU OLDALAIN OLVASHATÓ IDE KATTINTVA!

 

süti beállítások módosítása