Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Sinn Aviator – pilóta leszek, vagy katona

2017. július 13. - Taliga Tamás

moving-2020.jpg

 

A Sinn szépen lassan az egyik legelismertebb német óragyártóvá nőtte ki magát az elmúlt évtizedekben. Annyira komolyan veszik a fejlesztést, hogy 2008 óta az Aachen-i egyetem légiközlekedési központjával kidolgozták egy új szabvány részleteit, amely a pilótaórák tulajdonságait rögzíti.

sinn-857-utc.jpg

Pilótaóra kislexikon – mitől pilóta a pilóta?

A pilótaóra  egy külön fejezet az órák történetében. A megszokottól eltérő terhelések, a hétköznapi órák számára elképzelhetetlen (és elviselhetetlen) körülmények miatt nem hívhatunk minden órát pilótaórának csak azért, mert fekete számlapján szép nagy fehér számok vannak…

Nem véletlenül küzdött a Sinn a szabvány bevezetéséért. A legtöbb óragyártó palettáján szerepel ugyan „Pilot” vagy „Aviator” megnevezéssel óra, de ezek nagyja legfeljebb egy felszállást bírna egy vadászpilóta csuklóján. Szépek, jól olvashatóak, és a hangulatuk is valóban felidézi egy repülőgép műszereit, de ez nagyjából annyit ér, mint egy búváróra 50 m vízállósággal.

Egy professzionális pilótaórának azért ennél több kérdésre kell választ adnia hiba nélkül, hiszen éppúgy, mint a búváróráknál, itt is életek múlhatnak a megbízhatóságukon.

 

A három legfontosabb feltétel, ami nélkül nem lehet valódi pilótaóra az órád

 

  1. Funkcionalitás – olvashatóság minden körülmények között, stabil működés extrém körülmények között is, pontosság
  2. Stressztűrés – nyomásváltozások, rendkívüli hőmérséklettartományok, nagy hőingadozás, ütésállóság, rázkódásvédelem, több G-s gyorsulás elviselése, vízállóság, üzemanyagok és kenőanyagokkal szembeni ellenállás, mágnesesség tűrése
  3. Biztonság és kompatibilitás más eszközökkel – az óra saját mágneses tere nem zavarhatja meg a repülő műszereit, az üveg vakítás- és tükröződésmentessége, biztos rögzítés a szíjon

 

sinn-103-ti-watch.jpg

Sinn Aviator 103Ti, ami ezt mind teljesítette

Miután a Sinn lefektette a DIN 8330 szabvány alapjait, természetesen készített is olyan órákat, melyek megfelelnek annak. A megszokott (igen magas) minőségben jelentette meg 2016-ban a 103 Ti iFR és 103 Ti UTC iFR darabokat, illetve a 857 UTC VFR modelljét.

sinn_103tiifr103tiutcifr_k.jpg

 A Sinn 103 Ti modell nem viccel: titánium tokban érkezik, ennek a legnagyobb érdeme a súlya, illetve éppen az, hogy nincsen súlya. A tükröződésmentes zafír kristály szinte karcolhatatlan, nagyon ellenálló darab , a tükröződésmentes bevonata miatt minden körülmények között leolvasható. Könnyedén elviseli a -45 fokot éppúgy, mint a +80-at, és mindezt igen rövid időn belül is megteszi. 200 méterig vízálló, vagyis egy profi búvárórával is vetekszik, de éppúgy elviseli az alacsony nyomást is, ami ugye egy pilótaóránál alapvető fontosságú.

sinn-aviator-adatok.jpg

 

Azok a modellek, amelyek teljesítik a szigorú teszteket, büszkén viselhetik a pilótaóra minősítést. Okkal teszik ezt, a német óragyártás megint magasra tette a lécet, de így már bárkinek lehetősége van arra, hogy akár az íróasztal mellett is viselhessen egy valódi, minden szabványnak megfelelt pilótaórát.

sinn-857-utc-vfr-watch-5.jpg

Sinn Aviator galéria:

Nézegess további képeket a Sinn pilótaóráiról, érdemes (Klikk a képre, galéria nyílik!)

 

 

Videó a DIN8330 szabvány bevezetéséről

 

 

 

insta_insert_1000x400.jpg

 

Köszönet a fotókért a Sinn.de oldalának - a WERK MANIA és a Nagymutató blog a Sinn hivatalos sajtópartnere 2015 óta

 

 

süti beállítások módosítása