Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Óraszíj ABC - ha azt hitted, már mindet ismered

2017. szeptember 28. - Taliga Tamás

moving-2020.jpg

Az óraszíjak választéka olyan széles, hogy mindet talán még mi sem ismerjük. Na jó, azért rajta vagyunk a témán, így összegyűjtöttük neked a lehető legtöbb típust óraszíjból és a hozzájuk tartozó sztorikból is, hogy végre tiszta legyen, mi a szíjak közötti különbség, és minek van belőle ennyi féle?

header_2.jpg

Óraszíj - miből készülhet?

Az óraszíjak népes családja mindössze négy alap változatban készül az anyagát tekintve. Természetesen léteznek különleges kivitelek is, mint a manapság divatos fából készülő órák és óraszíjak, de ezek azért jellemzően múló divatok, így a mostani útmutatóban azokat az óraszíjakat gyűjtöttük össze, amikkel naponta találkozhattál eddig is, és vélhetően a távoli jövőben is fogsz majd.

Bőr óraszíjak

Talán a legrégebbi fajta óraszíj, igen széles körben használható. A sportos típusoktól a hétköznapi viseleteken át a legelegánsabb dress watch kategóriáig minden típuson megtalálhatóak, egyetlen ellenségük van: a nedvesség. Azért nem vizet írtam, mert nem csak a víz, ami tönkreteszi, hanem az izzadtság is. Sajnos nem a legideálisabb nyári viselet egy bőr óraszíj, mivel az izzadtságtól átitatott darabot gyakorlatilag szinte lehetetlen teljesen megtisztítani, szaga lesz és az állaga is megváltozik, megkeményedik.

Ha víz éri (eltekintve a ritka vízálló bőr óraszíjaktól), a száradás után szintén elveszíti eredeti alakját, puhaságát, így ilyen használatra majd mindjárt ajánlunk más anyagból készült darabokat. Jöjjenek akkor a legismertebb fajtái a bőr szíjaknak:

Normál egy- vagy kétrétegű bőrszíj

normal-borszij.jpg

foto: watchgecko

Szép példa erre a U-strap típus, amely mindkét végén fém, közte pedig dupla valódi bőr, több színben tűzve:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

nagymutato.blog.hu (@werkmania.hu) által megosztott bejegyzés,

 

Párnázott bőrszíj

20170928_103640.jpg

A  párnázott bőrszíj a normál kétrétegű szíj egy változata, itt a két réteg közé egy tömés kerül.

 Rally szíj

rallye-szij.jpg

foto: watchgecko

A rally szíj egy sportos kivitel, a normál szíjaktól gyakorlatilag a lukacsos mintázatában tér el, egyrészt jobban szellőzik, másrészt emlékeztet a versenyautók világára.

Egy szép példa erre a Pattini-tól:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Vintage rally szíj, még mindig Pattini � . #pattinistraps #watchstraps #vintage #rallystrap #poland #ironanniewatches

nagymutato.blog.hu (@werkmania.hu) által megosztott bejegyzés,

 Pilóta szíj

flickr-pilota-szij.jpg

foto: flickr

Ez a típus igen könnyen felismerhető. Két fajtája elterjedt, az egyik három darabból áll, a két oldali szíjat középen egy nagyobb darab köti össze (illetve két darab rögzíti az órát egy szélesebb szíjra), a másik pedig szegecselt díszítéssel van ellátva.

pilota-2.jpg

 Bőr NATO / ZULU szíj

20170928_103627.jpg

A NATO / ZULU szíjakat lejjebb részletezzük, a lényeg, hogy bőrből is készülhetnek. A képen nem egy szabványos bőr zulu látható, annak 3 gyűrűje kellene legyen, ez egy vintage modell.

Talán a különlegességek közé illik leginkább ez a darab, a színe sem hétköznapi és a stílusa sem (ezt már nyáron is el lehet viselni, szellőzik):

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

nagymutato.blog.hu (@werkmania.hu) által megosztott bejegyzés,

 

 Alligátor, rája, lakkbőr - a különlegességek

 

Ezek a szíjak csak az anyagukban térnek el egy átlagos bőrszíjtól, ritka és drága bőrökből készülnek.

Fém óraszíjak

A fém óraszíjak nagyon népszerűek, nagyon sok féle létezik belőlük. Mi most a legismertebbeket és legelterjedtebbeket mutatjuk be, a kisebb gyártók által kitalált saját dizájnok sora végtelen. Mindennapos viseltre télen-nyáron alkalmasak, jól bírják a vizet és az elegáns öltözeteken kívül bármikor bevethetőek. Strapabíróak és masszívak, ha kell férfiasak, de ha kell, nőiesek is lehetnek, jöjjenek a klasszikus darabok:

Oyster szíj

20170928_10261.jpg

A Rolex által kitalált három darabos szemekből álló fémszíj az abszolút mindent vivő darab, egy több milliós órán ugyanolyan jól mutat, mint egy olcsó tucat modellen.

Jubilee szíj

20170928_102654.jpg

Megint a Rolex. A 40 éves évfordulójukon jelentették meg először, kezdetben csak arany változatban. Szerencsére később már acél is elérhető lett belőle, így könnyebben el tudott terjedni, kényelmes viselet.

A nagy klasszikus, a Seiko SKX007 (itt írtunk róla) jubilee szíja:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

nagymutato.blog.hu (@werkmania.hu) által megosztott bejegyzés,

President szíj

president.jpg

Rolex, harmadszor is. A történet szerint a név (a president elnököt jelent) Eisenhower elnökhöz köthető, az USA 34., kétszer is megválasztott elnökéhez, aki ajándékba kapta a 150.000-ik Rolex Datejust-ot a gyártól, ezzel a típusú szíjjal. 

Engineer / Super Engineer szíj

engineer.jpg

 A Seiko által kitalált forma robosztus, kényelmes sok kisebb részből álló szemek miatt, és megjelenése tökéletesen illik a diver stílusú órákhoz.

Mesh / Shark mesh szíj

A szíj nevének nem sok köze van a valódi cápákhoz, az Omega egyik reklámjában szerepelt, mint "cápa álló" szíj, így ragadt rajta a név. Meglepően kényelmes, jól szellőző darab, mint a képen is láthatod, női órákon is tökéletes.

20170928_104525.jpg

Milanese szíj

 A Milanese szíj valóban Milánóról kapta a nevét, sok száz évvel ezelőtt ott készültek így a láncingek, majd ebben a században visszatértek, mint óraszíj. Hasonlatos a mesh típushoz, fonatában tér el főleg.

milanese.jpg

foto: watchgecko

 (x)

 

Szövet óraszíjak

 A szövet logikus választás, ha egy sokat hordott kiegészítőről van szó, mint egy óraszíj. A minőségi darabok kényelmesek, strapabíróak, könnyen tisztíthatóak. Hatalmas előnyük, hogy nyáron gyorsan száradnak, így vizes időtöltéshez is bátran viselheted ezeket. Főbb típusai a következők:

NATO szíj

A NATO szíjakról már itt olvashattál korábban, katonai származása miatt kapta a nevét. Gyorsan, egyszerűen cserélhető, kialakítása miatt nem tud leesni róla az órád egy komolyabb ütődésnél sem, hacsak nem törik el mindkét stift egyszerre, ami nagyon nem jellemző.

20170928_103657.jpg

Zulu szíj

A Zulu (szintén katonai kifejezés, a NATO szótárában a Z betűt jelöli. és ezzel jelzik a GMT időt) szíjak a NATO szíjak testvérei. Jellemzően az anyaguk is kicsit más, legyen szövet vagy bőr, de fő különbség a bújtató karikákban van. A ZULU szíjakon nagyobb és kerekebb a bújtató, és létezik 3 vagy 5 bújtatós változat, előbbinél nincsen biztosítása külön az órának.

zulu.jpg

 

 

Military szíj

Összefoglaló neve a NATO szíjakhoz hasonló, szövet vagy szövet/bőr kombinációjú szíjaknak. Jellemzően két darabból állnak, mint a hagyományos darabok, és katonai stílusú órákhoz készülnek.

 military.jpg

Perlon szíj

Egy nálunk méltatlanul mellőzött típus, pedig retro / vintage vonalon verhetetlen. Ránézel, és máris a 20-as években érzed magad a Monaco Yacht Club hátsó teraszán, egy koktéllal a kezedben...

perlon.jpg

foto: watchgecko

Kaucsuk / gumi óraszíj

 A kaucsuk vagy gumi szíjak szinte kivétel nélkül sport célokra szánt órákon fordulnak elő. Sportórák, búvárórák nélkülözhetetlen kiegészítője, az előnyeit ezen a pályán szerintem nem is kell részletezni: vízálló, bírja az izzadtságot és a sós tengert, könnyen tisztítható és a jobb minőségűek végtelen sokáig bírják a strapát.

Kaucsuk búvárszíj

A rugalmas bővítő részt a Seiko szabadalmaztatta, ezzel könnyen felvehető egy búvárruha ujjára is úgy, hogy normál használatban nem túlzóan hosszú.

 20170928_103721.jpg

 Az egyik legkényelmesebb szilikon (gumi) szíj a Seiko komolyabb diver modelljeire készül, itt éppen kék színben egy Seiko Samurai SRPD23 modellen:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

nagymutato.blog.hu (@werkmania.hu) által megosztott bejegyzés,

Tropic szíjak

Egyedi, jellegzetes szövet szerű mintázat, szintén a 60-as, 70-es évek világát idéző stílus. 

tropic.jpg

 

Az egyik legszebb példa a tropic (gumi) szíjak mai létjogosultságára a Dan Henry 1970 limited edition modellje (mindössze 1970 darabban készült ez a kivitel):

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

nagymutato.blog.hu (@werkmania.hu) által megosztott bejegyzés,

 

  Köszönet a Watchgeko.com csapatának a képekért

werkmania_hu_instagram.jpg

 

süti beállítások módosítása