Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Orient Mako II - méltó utód

Elődje egy kategóriát teremtett meg, így a második kiadásnak igyekezni kellett

2018. április 29. - Taliga Tamás

 

moving-2020.jpg

 

 

 

_dsc6051.jpg

Orient Mako - egy legenda, egy fogalom, sokak számára AZ ÓRA. Nem is véletlenül, hiszen az általa megteremtett kategória a jó minőségű, de könnyen megfizethető japán búváróra volt, amiben azért elég komoly a felhozatal.Még házon belül is van konkurencia, a tágabb családban pedig gyilkos harc folyik ezért a szegmensért. 

Orient Mako - a kezdetek

Legjobb, ha a legelején kezdjük a történetet. Shogoro Yoshida 1901-ben alapította meg Japánban a ma is ismert cég elődjét, és a korai években csak nagykereskedelemmel foglakozott.

Az importált zsebórái révén hamar ismertségre és elismertségre tett szert, így 1912-től már saját maga által gyártott tokokat is forgalmazott aranyórákhoz, az 1920-as évektől asztali órákat, műszereket kezdett gyártani, majd 1934-től végre karórákat is.

Jött a második világháború, és a cég nem kerülhette el sorsát, a gazdasági összeomlás (mint oly sok japán céget akkoriban) maga alá temette, 1949-ben be kellett zárnia.

 Yoshida egy évvel később új céget indított a karórák gyártására, és 1951-től már a ma is ismert Orient Watch Company meg is jelentette az első Orient Star modellt.

_dsc6199.jpg

A nagy előd - 2004

Bizony, 14 éve már, hogy megjelent az első Mako modell a piacon. A sikere gyors volt, ami több összetevőnek köszönhető. Egyrészt a stílusa pontosan hozta a kinézetének alapjául szolgáló Submariner-ét (mint oly sok gyártó oly sok modellje a vliágon azóta is), másrészt hozzáadta a japán minőséget.

Természetesen minden márka gyártási, tervezési és kidolgozási minőségét, sajátosságait kizárólag a saját súlycsoportjáéval szabad összevetni. Hiába néz ki úgy, attól még nem az. Ha ezzel meg tudsz barátkozni, egy rendkívüli ár-érték arányú darabra tehetsz szert bármikor, hiszen a tesztünk alanya éppen az első változatot 12 év után, 2016-ban leváltó Orient Mako II volt.

mako-2.jpg

Az előd méreteiben hozta az átlagot, 41.5 mm átmérője kényelmesen hordható volt, és a 13,3 mm vastagsággal sem volt semmi baj.

Mako II, a trónörökös - 2016

Valószínűleg ez járt a japán mérnökök fejében akkor is, amikor a Mako II tervezése zajlott, hiszen a második generáció gyakorlatilag két (fontos) részlettől eltekintve megegyezik az első kiadással, és ez a svájci, megfontolt fejlesztésekkel ellentétben nem nagyon jellemző a japán óragyártókra.

A legszembetűnőbb változás a dátumállító gomb eltűnése volt, sokunk bánatára. Az új modell meg is osztja azóta is a híveket, egy részük szerint az rendben van, hogy elvesszük az egyéniségét az egyik legsikeresebb darabnak, más részük szerint (a cikk szerzője maga is ide tartozik)  ezért komolyabb büntetést kellene adni annak, aki ezt engedélyezte :)

_dsc6201.jpg

De a gomb eltűnt, és nem is várható vissza már, így foglalkozzunk a másik alapvető változtatással. Ez végre egy pozitívum, mivel az óra az F6922 személyében új szerkezetet is kapott a régi 46943 jelzésű helyett, végre felhagyva azzal az olcsóbb japán mechanikus szerkezetekre jellemző gyakorlattal, miszerint nem kell, hogy kézihúzós is legyen az a szerkezet, hiszen akinek ilyen órája van, biztosan nem akarja felhúzni...

De bizony fel akarja, főleg akkor, ha felváltva hord több órát, vagy egyszerűen csak, mint oly sokan, a hét végére leteszi azt. Bár az alap japán szerkezet járástartaléka is sima 40-44 óra (saját mérések szerint), de ez éppen nem elég egy hétvégét átvészelni, így kezdődhet a procedúra. Búváróráról lévén szó, koronazár kiold, óra beállít, dátum beállít, koronazár vissza, és megy tovább az élet.

Tudtad? A mechanikus óraszerkezeteknél a dátumot az esti-éjszakai időszakban (több iskola van, de általánosságban az este 8 - reggel 8 között megfelelő) kézzel állítani NEM AJÁNLOTT. Sőt, tilos, hiszen ilyenkor a lassú dátumváltós mechanika (és a legtöbb olcsóbb japán szerkezet ilyen) már elkezdi a folyamatot, és könnyen szervizlátogatás lehet a vége, törik a fogaskerék hamar.

Minőség, szerkezet, tok, fémszíj

Az Orient Mako II általános minősége igen jó. Mind a tok kidolgozása, mind a mutatók, indexek rendben vannak, a kék számlap fénye napsütésben például lenyűgöző.

_dsc5727.jpg

A fémszíj (avagy csat, kinek hogy tetszik, de akkor szigorúan egy "t"-vel) ebben a kategóriában kifejezetten jónak mondható, a tömör szemek valóban tömörek, súlya, megjelenése veri több drágább japán társáét.

A funkciógyűrű (itt írtunk már róla, mi ez és hogyan kell használni) pontosan, szorosan jár, ha nem lenne annyira lekerekítve a recézete (fogazata?), egy fokkal könnyebb lenne beállítani, de legyünk nagyon őszinték: azért nem ez az a funkció. amiért a búváróra vásárlók 99.9 %-a ilyen modellt választott.

Az üveg ásványi, elvben keményített, de se nem zafír, se nem AR (tükröződésgátló) bevonatos gyárilag, viszont könnyedén cserélhető utólag ilyenre, ha egy kicsit egyedibbet szeretnél.

A szerkezet teszi a dolgát, a kézzel húzhatósága jó dolog a fent említett okokból, van azonban egy kényes kérdés, amiről beszélni kell.

 Az az átkozott pontosság

Amiért erről tényleg beszélni kell, annak két oka is van. Az egyik egyszerű, az órát hordva hamar feltűnt, hogy (új darabról van szó) pár nap alatt már perces járáseltérést produkál. 

screenshot_2018-04-25-11-47-48_1.jpg

Ez nem jó érzés, amikor egy órát megveszel, és a legtöbb vásárló úgy érzi ilyenkor, hogy az óra rossz, átverték, hibás terméket kapott.

Pedig nem.

Ez a másik ok, nehéz ezt egy "laikusnak" elmagyarázni, de egy tömeg-termelt mechanikus szerkezet egyszerűen nem lehet olyan pontos, mint egy kézzel összeszerelt, majd hosszadalmasan szabályozott high-end óra. Nem véletlenül adnak meg a gyártók olyan intervallumokat a járáseltérésre (ez a késés/sietés értékét jelenti, jellemzően mp/nap), ami bár soknak tűnik, de biztosan tartható, ebben a kategóriában a 15-30 másodperc gyár által megadott tűrés napi szinten átlagosnak mondható.

Jó hír ebben a kérdésben viszont az, hogy ha az óra stabilan késik vagy siet, ahogy a tesztalany is teszi napi 13,3 másodperces sietésével, akkor az egy szervizben (szinte bármelyikben) gyorsan, egyszerűen beszabályozható műszerrel, így már a napi 2-3 másodperc sem ritka, sőt.

Ne ijedj meg tehát, ha ilyent tapasztalsz, irány egy órás, és filléres művelet után lesz egy pontos automatád.

Hogyan mérjük a pontosságot?

A Lepsi Watch Scope segítségével, itt írtunk már róla korábban, remek eszköz a mechanikus órák diagnosztizálására. Egy igen érzékeny mikrofon segítségével rögzíti a szerkezet hangját, és annak elemzésével állapítja meg a járáseltérést, félllengésszöget, sántítást, amiből egy szakember gyorsan látja, milyen állapotban van a szerkezet.

Orient Mako - a szerethető

Összességében a Mako sikerét könnyen meg lehet érteni már néhány hét után is. Megjelenése kifogástalan, oda lehet tenni a búvárórák közé, nem fog szégyent vallani.

_dsc5940.jpg

Kidolgozási minősége, részletei rendben vannak, a koronába bele lett gravírozva az Orient logó, a menetes fém hátlap is rendesen díszítve van, maga a korona és a funkciógyűrű (korábbi nevén lünetta) is megfelel a kategória elvárásainak.

A tokból ki lett alakítva egy kis koronavédő, a tok megfelelő arányban polírozott / szálcsiszolt felületű, a számlapok is rendben (a kék különösen látványos fényben), a fémszíj ebben a kategóriában több, mint elég, a szerkezet egy beszabályozás után szintén megfelel a kényesebb igényeknek is.

Ár-érték arányban nagyjából a top 3 ajánlat ma is a piacon, nem véletlen a 14 éves életút és a több változat (USA, Ray, I, II modellek, itt olvashatsz róluk részletesen is), kötelező darab a japán órás dobozokban.

 

 

 

süti beállítások módosítása