Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Mudmaster GG-B100 vs. Pro Trek PRT-B50 – Egy cél, két egyéniség, négy szenzor

[3D forgatható képek a cikkben]

2019. december 23. - Taliga Tamás

 protrek-prtb50-06_1.jpg

A Casio régóta élen jár a túrázásra kihegyezett modellekkel, itt van rögtön a komplett Pro Trek kollekció, de a G-Shock modellek között is bőven akad profi terep kompatibilis darab. A mostani tesztünkben két különböző modellt hasonlítottunk össze, a G-Shock Mudmaster GG-B100 és a Pro Trek PRT-B50 túrafelelősöket, melyek ugyanazzal a modullal készülnek, ugyanolyan tudással, mégis nagyon eltérő karakterrel.

G-Shock, Pro Trek, mindkettő Casio, akkor mégis mi a különbség?

A Casio kínálatában az Edifice (és talán a retro) kollekción kívül jellemzően a sportos modellek vannak túlsúlyban. Ez nem is nagy baj, hiszen olyan nevekről beszélünk, mint a G-Shock vagy a Pro Trek, melyek a maguk kategóriájában piacvezető, de minimum dobogós modellcsaládok.

mudmaster-11_1.jpg

A G-Shock darabjait talán senkinek nem kell bemutatni, azért most mégis megtesszük. 35 évvel ezelőtt egy fiatal japán mérnöknek támadt egy ötlete, ami nem hagyta nyugodni. Olyan órát akart készíteni, ami kis túlzással mindenálló, mivel a legenda szerint a folyosón odaütötte az óráját a falhoz, és az persze nem bírta az igénybevételt. Vagy így volt, vagy nem, a történet mindenesetre jó (és kísértetiesen emlékeztet a Seiko Spring Drive kialakulásának történetére, hiába, a japán mérnökök nem szokták hagyni magukat).

Ezek után kísérletezni kezdett az ütés- és rezgésálló tokon, az emeleti mosdóablakból kidobálva tesztelte, így készült el végül a legendás G-Shock. A mindenálló tokozás kvarc szerkezeteket rejt, a legegyszerűbbektől a Rangeman GPS vezérelt high-tech darabokig, melyekben egy a közös, az elnyűhetetlen minőségük.

protrek-prtb50-05_3.jpg

Más irányból közelíti meg az élet keményebbik oldalát a Pro Trek családja, mely darabok a túrázást hivatottak támogatni. Kifejezetten erre a célra fejlesztett funkcióik kicsit konszolidáltabb méretekkel érkeznek, mint a gigantikus, mindenálló G-Shock. A szolgáltatásaik is jellemzően a tájékozódást segítik, iránytű, magasságmérés és még néhány olyan funkció, melyekkel nehezebb eltévedni a vadonban.

Szenzor evolúció, érkezik a Quad sensor, a fantasztikus négyes

Szenzorból sosem elég. Valószínűleg valami ilyesmi járhatott a fejlesztők fejében, amikor az új 5601 / 5594 modult tervezték, és milyen igazuk volt.

1994-ben debütált a tripla szenzor, a három alap funkcióval: iránytű, barométer és hőmérő. Ez még elemmel működött, és elég férfias méretekkel bírt, de komoly tudással vértezte fel a viselőjét.

img_tr_sensor1.png

Casio Triple sensor első változata, 1994

A második verzió már a „Tough solar” technológiát használta, vagyis a fény energiája táplálta, így a méretet is csökkenteni lehetett.

img_tr_sensor2.png

Casio Triple sensor második változata

2013-ban érkezett a harmadik generáció, amely komoly fejlesztéseken átesve immár 95%-kal kisebb lett, és 90%-kal kevesebb energiát igényel, ennek a jelentőségét talán nem kell bővebben fejtegetni.

img_tr_sensor3.png

Casio Triple sensor harmadik, jelenlegi változata, 2013-tól

2019-re elért oda mind a gyártói, mind a felhasználói evolúció, hogy a Casio modulokban sorra jelennek meg a mai kor igényeit kielégítő funkciók, így a negyedik szenzor is megérkezett, a lépésszámláló (más néven pedometer).

A fitnesz és sport világában jártasaknak ez nem újdonság, a sport órákban egy megszokott funkció, de a Casio nem ennyire specifikus célközönsége eddig talán nem találkozott ezzel. Okos dolog, a lépésszámláló szenzor viselés közben folyamatosan számolja a megtett lépéseket, és ennek segítségével visszamenőleg naplózza és megmutatja az aktivitásunkat. Nagyon ügyesen ezzel motivál arra, hogy célokat tűzzünk ki magunk elé, és azokat teljesítsük is, a mágikus napi 10.000 lépésről talán mindenki hallott már.

A teszt ideje alatt egy, a sportórák világában jól csengő márka, a Polar egyik modelljének lépésszámlálójával együtt mértünk egy rövidebb futás erejéig. A korábban sokszor mért, így hitelesnek tekinthető Polar mérésétől mindössze néhány tíz lépéssel tért el a Pro Trek 7-8000 lépés alatt, ami gyakorlatilag mérési hibahatáron belül van. Ezek alapján biztosan kijelenthető, hogy a Casio lépésszámláló technológiája pontos és megbízható.

Tovább

Iron Annie Wellblech – a GMT órák titkai

iron-annie-wellblech-5842-1-nagymutato-blog-hero.jpg

Az Iron Annie óráinak folyamatos fejődését már figyeljük egy ideje. Újabb lépcsőfokhoz érkeztek most az Iron Annie modellek, hiszen eddig GMT komplikáció nem volt a repertoárban, a Wellblech modellel viszont már ez is van. A stílusa a legendás repülőgépet idézi, a minősége pedig a már megszokott „Made in Germany” színvonal.

Iron Annie, a feltörekvő német márka

Az Iron Annie márka története bár nem régi, a gyártója, a Pointtec már ’87 óta működik az óraiparban, és mára Németország egyik legnagyobb óragyártójává nőtte ki magát. Itthon elsőként a Zeppelin modellekkel találkozhattunk, majd sorra érkeztek a családtagok – a Junkers és az Iron Annie is.

Korábbi tesztjeinkben sorra vettünk már kvarc kronográfot, Bauhaus stílusú automata modellt, sőt még egy automata kronográfot is ETA Valjoux 7750 kaliberrel – ez már azért nem játék… A paletta széles, és bár minden stílusban találunk benne órákat, egy mégis közös valamennyi Iron Annie, Junkers és Zeppelin modellben, mégpedig a repülés, a repülőgépek szeretete.

A Zeppelineknél ezt nem is kell sokat magyarázni, a nevükben hordozzák az egyik legkülönlegesebb repülő szerkezetet, amely komoly karriert futott be a világban, de a Junkers sem véletlenül kapta a nevét, és ha nem ismernéd, az Iron Annie is egy legendás repülőgép volt.

iron_annie_wellblech_5842-1_-06.jpg

Ruhla, óragyártás, Németország – ismerős valahonnan?

Ha igen, az biztosan nem véletlen. A thüringiai óragyár, a „Gardé Uhren und Feinmechanik Ruhla GmbH” Ruhla városában működik immár 1862 óta. Szinte mindenkinek volt gyerekkorában otthon egy Ruhla ébresztőórája, de óraszerkezetekben is az egyik legnagyobb volt Németországban a gyár. Ezt vásárolta fel 2019 nyarán a Pointtec, így biztosítva a gyártói bázis mellett a szakértelmet is a fejlődéséhez. Az eddig is használt japán és svájci szerkezetek mellett most már feltűnhetnek a német darabok is, kíváncsian várjuk majd az újdonságokat

Iron Annie Wellblech, vagyis ismét a repülőgép a névadó

Egészen pontosan a legendás repülőgép, az Iron Annie jellegzetes burkolata adta a nevét az Iron Annie Wellblech modelleknek. Németesek talán kicsit csodálkoznak a wellblech (hullámlemez) néven, de aki ismeri a repülőt, az pontosan tudja, mennyire egybeforrt a nevével ez a jellegzetes, hullámos külső burkolata.

iron_annie_wellblech_5842-1_-05.jpg

A márkaöntudat erősödését legjobban a logón lehet mindig lemérni, legyen szó akár az autóiparról, akár itt az órák világáról. Az Iron Annie logója is egy érdekes evolúción megy át, a mostani modellen már egy komolyan kivitelezett, részletes, három dimenziós logó mutatja, hogy a márka megérkezett. A hátlapon most is egy repülőgép látható, a megnyugtató „Made in Germany” felirat mellett.

GMT, egy kellemes komplikáció

Az Iron Annie Wellblech modellje egy svájci kvarc szerkezetet kapott (Ronda Cal.505.24H), amely különleges komplikációval van felszerelve.

Ilyenkor mindig elmondjuk, hogy az óraiparban a komplikáció nem rosszat jelent, hanem egy olyan kiegészítő funkciót, amely az óra alapvető időmérő funkcióját bővíti, ebben az esetben például a GMT mutatóval és annak minden előnyével.

De milyen előnye lehet egy negyedik mutatónak a számlapon? És egyáltalán, miért ilyen a beosztása, és miért mozog ilyen lassan?

iron_annie_wellblech_5842-1_-03.jpg

A GMT komplikáció egy plusz mutatót takar, amely a normál óramutató (kismutató) 12 órás körpályája helyett 24 óránként tesz meg egy teljes kört a számlapon, de végig szinkronban a többi mutatóval. Ez teszi alkalmassá arra, hogy a segítségével egy másik időzóna idejét követhessük, vagyis például a New York-i időzóna követéséhez 6 órával vissza kell csak állítani a GMT mutatót, és máris bármikor leolvasható, éppen hány óra van ott (a perc mutató ebben az esetben az eredeti marad, hiszen az nem változik időzónánként).

A GMT komplikáció érdekes, és ha nem is mindig van rá szükség, a piros végű mutató feldobja a számlapot. Azt a számlapot, amely az óra nevében is megemlítésre kerül, hiszen a Wellblech, vagyis hullámlemez név erre a jellegzetes formára utal, és egyedivé teszi az óra megjelenését. Az egyenes indexek jól harmonizálnak a vékony másodpercmutatóval, és a mutatók formája is passzol, az összhatás németesen precíz.

iron_annie_wellblech_5842-1_-02.jpg

Meglepetés gombok, meglepő funkcióval

Az Iron Annie Wellblech modellnek sikerült meglepnie, méghozzá a két gombbal a korona két oldalán. Mivel nem kronográf modell, elsőre nem volt egyértelmű, mire is szolgálhat. Hamar ki is derült, hogy valójában semmire, csak díszítésként kerültek a tok oldalára… Ez talán ha lemaradt volna, nem veszít vele semmit az óra, bár azzal sem, hogy ott van.

Ha már tok: kellemes méret, kifogástalan kidolgozás, és egy pozitívum: jelzett korona. Ez nem nagy dolog egy óra tervezésekor, de a koronába vésett Iron Annie felirat nekem azt mutatja, hogy minden részletre figyeltek a tervezésekor, és nem csak egy tucat korona került a helyére – ez nálam egy plusz pontot ért.

iron_annie_wellblech_5842-1_-07.jpg

Iron Annie Wellblech – szerettük?

Az Iron Annie Wellblech szerethető darab. A svájci kvarc szerkezete gondtalan éveket ígér, a GMT komplikációja éppen annyit ad hozzá, amitől érdekes lesz, de nem túlzsúfolt a számlap, a design pedig egy klasszikus, időtlen órát eredményezett  - szerettük.

iron_annie_wellblech_5842-1_-08.jpg

 

ia-01.jpeg

Casio G-Shock Gravitymaster limited edition GWR-B1000x – a dögös vörös

[forgatható 3D fotó a cikkben]

casio-gshock-gravitymaster-gwrb1000x-1200x1200.jpg

Eljött az év vége, eljött az óraipar legaktívabb időszaka. nem véletlen hát, hogy érkeznek a limitált kiadások, "special edition overdose" várható decemberre. A limitált kiadású modellek jellemzően színösszeállításukban, számlapjukban térnek el hétköznapi kollégáiktól, a Gravitymaster 2019-es modelljének Red limited edition változata is ezt teszi, és jól.

casio-g-shock-gravitymaster-grw-b1000x-09.jpg

Gravitymaster, a Master of G elit klub oszlopos tagja

A Casio szépen osztályozza a kollekcióit, így kerültek a „mindenálló” modellek a G-Shock kollekcióba. Mint minden iparágban, úgy az óraiparban is vannak kiemelkedő modellek, prémium kivitelű darabok, a Casio G-Shock modelleknél ez a Master of G sorozat.

Tovább

Zeppelin LZ127 - a mutatós pilóta

zeppelin-lz127-hero-res.jpg

Klasszikus értékek egy kicsit a mai viszonyainkra hangolva - a Zeppelin LZ 127 úgy hozza a pilótaórák hagyományait, hogy közben egy modern, hordható darab részévé tette azokat. Pilótakesztyűben már nem lenne használható, de szerencsére viszonylag kevés igény van manapság erre, a stílus viszont örök.

 Zeppelin LZ127 - és megint egy léghajó volt a névadó

A Zeppelin modellekről már többször írtunk, így rendszeres olvasóink pontosan tudják, honnan ered a név. A többiek kedvéért viszont elmondjuk, bár önmagáért beszél. A Zeppelin léghajókat mindenki ismeri, az viszont talán már nem annyira közismert, milyen széles és színes volt a paletta ezekből a különleges repülő szerkezetekből.

zeppelinlz127a.jpg

Maga az LZ 127 egy lajstromszám (más néven lajstromjel), vagyis egy konkrét légieszköz jelzése, olyan, mint a rendszám az autóinkon, egyedi kombináció. Fordítása egyszerű, a Luftschiff Zeppelin 127, vagyis a 127-es számú Zeppelin léghajó a jelentése, mivel ez egy Graf Zeppelin modell volt. 1928-ban szállt fel először, és családjának legsikeresebb példánya lett. 590 útja alatt több, mint másfél millió kilométert tett meg, 1929-ben megkerülte a földet, és még az Antarktiszon is járt. 

A Hindenburg léghajó híres katasztrófája után 1937-ben az LZ 127 is megtette utolsó útját, és a hosszú, sikeres útjai után már nem repült többé.

Zeppelin LZ 127 automatic - 8668-2

Az LZ 127 kollekció egy elég népes család, közel 40 típusból áll. Ezek között megtalálhatóak a kvarc és a mechanikus szerkezetek egyaránt, a legklasszikusabb három mutatós kiviteltől a legsportosabb kronográfokig, open heart, dual time és minden, ami csak eszedbe juthat az órákról.

lz127-01.jpg

A teszten részt vevő Zeppelin LZ 127 8668-2 modell egy kicsit különlegesebb darab, mégis nagyon klasszikus. A feloldása ennek az ellentétnek egyszerű, a három mutatós automata kapott egy segédszámlapot, melyen a 24 órás gyűjtő található. Biztosan van olyan élethelyzet, amikor szükség lehet rá, de valójában inkább a szemet gyönyörködtető megoldások az ehhez hasonló komplikációk.

Tovább

Casio G-Shock GWR-B1000 Gravitymaster 2019 – magasan szárnyal

2019. szeptember 23. - Taliga Tamás

casio-gshock-gwrb1000-00-hero.jpg

A G-Shock kollekción belül létezik egy sorozat, a Master of G, melynek darabjai az elnyűhetetlenség és a robosztus megjelenés mellett a prémium minőséget képviselik. A nemrég érkezett új, 2019-es Gravitymaster modellt látva értelmet kap a látszólag egymástól távol álló két fogalom egyesítése. A Casio G-Shock GWR-B1000 modellje egyszerre egy valódi G-Shock és egy felsőkategóriás toolwatch, ráadásul a legújabb G-Shock arculattal.

Casio G-Shock Master of G – mi is ez a sorozat?

A Casio megannyi kollekciót kínál, függően a felhasználástól vagy éppen a felhasználótól. Akár a dresswatch vonalon, akár a toolwatch vonalon keresgélsz,  mindenhol találsz egy Casio-t. Az elnyűhetetlenségükről megismert G-Shock modellek között azonban szükséges volt szétválasztani a néhány tíz dolláros modelleket az ezer (vagy akár több ezer) dolláros csúcsmodellektől, egyszerűen nem lehet egy belépő szintű G-Shock AW-590-es órát egy Rangeman-nel egy lapon említeni…

casio-gshock-gwrb1000-03.jpg

casio-gshock-gwrb1000-06.jpg

Létrehozta hát a gyár a Master of G sorozatot, amely a G-Shock modellek legjavát fogja össze, méghozzá a bevált módon osztályozva azokat. Három fő vonala van, a Land, a Sea és a Sky, vagyis a túrázásra, búvárkodásra és a repülésre kihegyezett tulajdonságokkal bíró modellek.

Tovább

A tökéletes órafotó készítésének titka 5 lépésben

Eláruljuk, hogyan készíthetsz Te is szuper órafotókat!

grb100-nmb.jpg 

A tökéletes órafotó készítésének titka 5 lépésben

 

  1. Tanulj meg mindent a fotózásról
  2. Gyakorold minél többet, kísérletezz a beállításokkal
  3. Ne sajnáld a pénzt a technikára
  4. Készíts minél több képet, hogy kiválaszthasd a legjobbat
  5. Utómunka, utómunka, utómunka

 

Iron Annie Bauhaus 5018-4 – legendák, ha találkoznak

Egy német, egy építész és egy svájci találkozik, ismered?

iron-annie-bauhaus-header-1200.jpg

Azt már lassan az alapműveltség része lett, hogy a német Pointtec legújabb márkája, az Iron Annie modellről modellre lépdel felfelé a presztízslétrán. Amikor a kezembe került a Bauhaus 5018-4 modell, még így is meglepődtem, hol tart már a brand. Egy svájci automata kronográf szerkezet nem játék, és ebben bizony egy ETA Valjoux 7750-es dolgozik, lássuk, hogyan teszi.

Iron Annie – a történet a név mögött

Az Iron Annie, mint a német cég valamennyi márkája, a repüléshez kötődik. A nagy múltú repülőgépgyártó, a Junkers talán leghíresebb (és a repülés szerelmesei között talán a legnépszerűbb) modellje a JU-52, melyről a Junkers már órát is nevezett el.

Az Iron Annie egy ezek közül a JU-52 típusjelű gépek közül, amely még ma is repül. Az eredeti regisztrációs jelzése, a D-AQUI nem volt elég beszédes a jelenlegi tulajdonosának, ezért amikor megvásárolta, átkeresztelte, így végül Iron Annie-ként vonult be a repülés és most már az óraipar történetébe is.

tante-ju-52_800.jpg

Az Iron Annie név a Pointtec márkái között előkelő helyet foglal el, letisztult és minőségi darabokkal jelentkeznek sorra, és ebbe a sorba illik a mostani tesztünk alanya is. A presztízs modellek közé nehéz betörni, magasan van a léc, régi, patinás nevek uralják a piacot, akik nem nézik jó szemmel sem a japánból érkező minőségi darabokat, sem a szomszédos Németország kisebb márkáit…

De a világ változik, és ma már helye van a minőségi modelleknek akkor is a polcokon, ha nem tudnak több száz éves pedigrét (vagy akár európai felmenőket) felmutatni.

Tovább

ECB-800TR, avagy egy Casio Edifice a Vörös Bika jegyében

Órák és a Forma 1 együtt - mi kellhet még a boldogságodhoz?

ecb-800tr-header-res.jpg

A Toro Rosso, vagyis a Vörös Bika lassan az egyik legerősebb márkává növi ki magát az extrém sportok világában. Ide tartozik a Forma 1 is, ahol 2019-ben már két csapattal is jelen van az osztrák energiaital gyártó. Ezek közül az egyikkel, a Scuderia Toro Rosso csapattal dolgozik együtt az Edifice, és természetesen limitált kiadású modell is jár a közös munka mellé.

Red Bull, Toro Rosso, Forma 1 – gyorstalpaló kívülállóknak

Tartozom egy vallomással rögtön az elején, a Forma 1 szele épp csak megsuhintott még a 2000-es évek első felében, amikor volt szerencsém éppen az említett energiaital gyártó cég vendégeként részt venni a magyar nagydíjon. Nagy élmény volt, de elmúlt, és előtte sem, azóta sem követtem az eseményeket, így talán megbocsájtható, ha F1 témában elvétenék valamit.

Miután nem tudtam, mi a különbség a Red Bull és a Toro Rosso csapat között, belevetettem magam a témába, és megosztom azokkal, akik hozzám hasonlóan az autósportot csak a WTCR futamokig követik, és azt is csak azért, hogy együtt örülhessünk Norbi sikereinek.

casio-edifice-ecb-800tr-f1.jpg

A Red Bull 2005 óta indít saját csapatot a Forma 1 versenysorozatában Red Bull Racing néven, és 2010-től 2013-ig sikert sikerre halmoztak, világbajnoki cím, konstruktőri díjak, vagyis top csapattá nőtte ki magát.

2005-ben megvásároltak még egy csapatot, a Minardit, majd az ismert versenyzővel, Gerhard Bergerrel megalapították a Red Bull Racing „fiókcsapatát”, a Scuderia Toro Rosso-t. A név gyakorlatilag ugyanaz, de az olasz gyökerek miatt kapta a Toro Rosso-t, a Scuderia pedig klasszikusan a versenyistállókat jelenti, és nem utolsósorban jól is hangzik.

Ezt a csapatot támogatja 2016 óta a Casio az Edifice márkával, és ennek az együttműködésnek a gyümölcse lett a Casio Edifice ECB-800TR limitált kiadású modellje.

Tovább