Órák, tesztek, hírek.

Nagymutató blog - megmondja, hány óra van...

Pattini óraszíjak - testreszabott minőség

Óraszíj kollekció érkezett Lengyelországból, megnéztük, kipróbáltuk, megmutatjuk.

2020. június 20. - Taliga Tamás

pattini-hero-1200-res.jpg

Az órák világának van egy szeglete, amely nem mindig kapja meg a kellő figyelmet, pedig nagy szerepe van egy óra megjelenésében. Igen, az óraszíjakról van szó, melyekkel alapvetően meg lehet határozni, vagy akár meg is lehet változtatni egy-egy modell megjelenését. Lengyel barátainktól érkezett egy kollekció bőrszíjakból, megnéztük, mit tud a Pattini csapata.

(X) a cikk megjelenését a pattini.pl , a Pattini óraszíjak gyártója támogatta

Óraszíj, ami öltöztet és meghatároz

Az óra két részből áll, ha a kinézetéről beszélünk: tok és szíj. Bár ez elsőre nem tűnik újdonságnak, sokan azonban mégsem gondoltak még talán soha arra, hogy egy szíjcserével megváltoztassák órájuk megjelenését, és ezzel akár az alap funkcióját.

2000x1000_10.jpg

Az óra, karóra alap funkciója szerint ugyanis főleg öltöztet. Persze, van benne egy miniatűr mechanikus gépezet, aminek lelke van, és technológiai csoda, ezért imádjuk annyira.

De alapvetően mégsem erről szól. 

Tovább

Casio G-Shock GMW-B5000V - a legmodernebb vintage kocka

gwmb5000v-hero.jpg

A G-Shock megjelenése felfordította az órák világát. Mindenálló, szinte szereti, ha nyúzzák, mégis mindig pontos, hiszen kvarc. Talán ez a sikerének a titka, talán az egyedi megjelenése vagy mindezek együtt, egy biztos, a „kis kocka” meghódította az órakedvelők szívét hamar. 35 évvel később már úgy gondolhattad, hogy nincsen olyan variáció belőle, amit még nem találtak ki, aztán megjelent a GMW-B5000V, a limitált vintage modell, fémből.

G-Shock, avagy a mindenálló kvarcóra legendája

1983-at írunk, tombol a világban a kvarcóra őrület, vagy Európából nézve a kvarc válság. Hogy el tudd helyezni, mekkora jelentősége volt a legelső G-Shock modell, a DW-5000C megjelenésének, ebben az évben jelent meg Magyarországon az első 1000 forintos bankjegy, Ronald Reagan az USA elnöke és Michael Jackson ekkor mutatja be elsőként a Moonwalk-ot.

dw-5000c1-struktura.jpg

Casio G-Shock DW-5000C és a felépítése

Japánban ekkor már lassan 15 éve létezik a kvarc karóra, 10 éve digitális változatban is, de az akkori modellek még jóval érzékenyebbek a külső hatásokra, mint a mai utódaik. Egy koccanás, egy leejtés, egy kis víz, és oda a kedvenc. A legenda szerint ez történt két évvel ezelőtt, 1981-ben a Casio fiatal mérnökével, Kikuo Ibe-vel is, aki az édesapjától kapott óráját ejtette le, és törte apróra.

Tovább

Kronaby Nord - a modern klasszikus

_dsc8821_1.jpg

Korábban már olvashattál nálunk a Kronaby okosóráiról, amik úgy okosak, hogy közben egy hagyományos óra képében jelennek meg.

Nincsen érintőkijelző, pulzusmérés, kétnaponta töltendő akku, van viszont hívásjelzés, üzenet jelzés (sms, Messenger, Facebook és bármi, ami neked fontos) és egy rakás okos funkció.

Csak néhány a nem átlagos funkciók közül:

 • szűrhető jelzések - beállíthatod, kinek a hívása vagy üzenete esetén jelezzen az óra
 • varázsszó - üzenetben vagy email-ben figyeli a megadott kifejezéseket, és csak akkor jelez, ha ilyen érkezett (képzeld csak el: A számlájára újabb összeg érkezett! - ezt ha beállítod, mindig jelzi, akár egyedi jelzéssel is)
 • egyedi jelzések partnerekhez - állítsd be, ki a fontos neked, és adj neki saját jelzést, így tudod meeting közben is, ki hív, üzen éppen anélkül, hogy meg kellene nézned a telefonod
 • hőmérséklet kijelzés
 • mindenféle visszaszámlálás és stopper
 • lépésszámlálás
 • dobókocka :D ami valójában egy véletlenszám generátor
 • IFTTT kompatibilitás - ha tudod mi ez, imádni fogod
 • webhook - szintén
 • kamera távkioldó
 • aktuális pozíció megjegyzése térképen . parkolásnál nagyon jól tud jönni
 • stb stb stb...

Tovább

Seiko Prospex LX Line - csúcshódítás japán módra

seiko-prospex-lx-line-sea.jpg

A Seiko Prospex sorozatának alapelve a minőségi sportos modellek egy sorozatba gyűjtése volt, és ennek tökéletesen eleget is tett valamennyi Prospex modell. A 2019-ben megjelent Seiko Prospex LX Line sorozat most emeli a tétet, olyan opciókkal, amik eddig szinte csak a legfelső kategóriákban voltak megtalálhatóak.

Seiko Prospex - mitől más, mitől több?

 A Prospex kifejezés egy rövidítés, illetve a PRO SPECS-ből alkotott betűszó, ami az angol "Professional Specifications" rövidítéséből keletkezett, és a jelentése nagyjából "professzionális jellemzők". Egyértelmű az elnevezés, ez a sorozat gyűjti össze a Seiko sportos modelljeinek felső kategóriájába tartozó modelljeit, melyek mind többet nyújtanak a viselőiknek egy hétköznapi modellnél.

Bár az összes Prospex modell közül a legismertebbek és a legkedveltebbek világszerte a búvárórák (nem véletlenül), azért azt fontos tudni, hogy a Prospex név nem csak a búvárórákat takarja.

A kollekció három részre tagozódik, mintegy három szakosztályra:

 • SEA (Tenger) a búváróráknak
 • SKY (Égbolt) a pilóta modelleknek
 • LAND (Föld) a túrázás megszállottainak

A prímet egyértelműen a búvárórák viszik, ez meglátszik a modellek számában is, nagyjából 70-20-10 megoszlásban készülnek az órák.

seiko-prospex-line-sea2.jpg

Amiben többet nyújt egy Prospex, az valóban a specifikációja, egy ilyen búvár modell ISO minősítéssel készül a diver's 200m-től felfelé - ezek már valódi búvárórák (még ha manapság már legfeljebb megszokásból kell egy búvár csuklójára egy óra, hiszen a búvárkomputerek korában erősen csökkent a jelentősége a víz alatt). Van viszont egy újkori felhasználási területe a búváróráknak, és ez a városi, mindennapi viselet - ez sem sokkal kisebb kihívás, és a vásárlók úgy igénylik a legalább ISO minősítésű vízállóságot, mintha esténként a Mariana-árok mélyére térnének haza...

Tovább

G-Shock GBD-H1000 – új edződ érkezik

bg.jpg

A G-Shock és a sport soha nem állt messze egymástól, és soha nem állt olyan közel sem egymáshoz, mint most, amikor tűkön ülve várjuk az első igazi, teljes funkcionalitású sportóráját. A 2020 tavaszán érkező újdonság a G-Shock GBD-H1000 lesz, amely az összes eddigi G-Shock modell tudását megfejeli egy beépített pulzusmérővel, így többé nincs miért más órát hordanod az edzéseken.

img26.jpg

Sportóra, okosóra, fitness karkötő – Kína és a többiek

A rendszeresen sportolók pontosan tudják, hogy nincs arany középút, ha óráról van szó, hiszen az az óra, amelyik tökéletes az edzésre, nem lesz száz százalékos a hétköznapokban, és viszont. Sok kiváló sportórát lehet kapni, nagy kedvencünk, a Polar mellett a Garmin és Suunto modellek lefedik a minőségi piac nagyját, de ezek egyike sem pótolja a hétköznapok díszét a csuklódon.

Tovább

Casio Edifice EQB-1000HR – az új irány

Honda Racing limited edition 2.900 darabos kiadás

1200-edifice-eqb1000hr-hero.jpg

A Casio az Edifice modellcsaláddal pontosan kijelölt egy irányt a megjelenésekor. Inkább sportos, mégis kicsit elegánsabb vonal, a brutalitást meghagyva az arra tartott G-Shock családnak. Ezt az irányt finomította az új, minden eddiginél vékonyabb design bemutatásával a japán gyártó, és szokás szerint tökéletesen teljesítette a feladatot.

Edifice modellek sportostól az elegánsig

Az Edifice saját honlapját böngészve 107 modellt találtam ebben a pillanatban rajta, és ezekből mindössze 7 (hét) olyan modell volt, amely a klasszikus hárommutatós kialakításban készül. Az összes többi modell, miként az Edifice családot ismerhetjük is, sportosan elegáns és kifejezetten sportos kronográf kialakítás, a legváltozatosabb funkciókkal.

edifice-eqb-1000hr-05.jpg

A számlapok néha egészen futurisztikusak a rengeteg, különböző méretű, formájú és funkciójú segédszámlaptól, melyeken minden adat és funkció elérhető ami fontos, sőt. De az Edifice órákat nem feltétlenül azért veszik, mert mindenki századmásodperc pontos köridőt mérne egyszerre több autóra egy versenyen, még ha ez lehetséges is lenne néhány modellnél. Nem is feltétlenül ezzel mérnéd az átlagsebességedet sem, hiszen ezekre mind kitaláltak már lényegesen egyszerűbb megoldásokat, ott van rögtön a kilométeróra :)

edifice-eqb-1000hr-13.jpg

Edifice – a siker záloga

Amiért az Edifice olyan sikeres lett, az három összetevő: stílus, minőség és ár. Mert ha nem is mérsz századokat, nem ezen nézed meg az ausztrál nagynénid zónaidejét, hogy mikor hívhatod, de mindig jó ránézni egy ilyen összetett számlapra, melyek között egészen látványos 3D megoldásokkal is találkozhatunk. Ez jelzi egy modell és egy gyártó technikai fejlettségét, és Japánban a technikai fejlettségben nincsen hiány, ez tény, és ez tükröződik a stílusában is.

A második a minőség. Ha valamennyire ismered a japán felfogást a minőségről, akkor biztos lehetsz benne, egy Casio méretű gyártó csak a tökéletest tudja elfogadni, esetleg még egy kicsit javítanak rajta. Tény, hogy a Casio valamennyi modellje tartós, megbízható darab, és ez nincsen másképp az Edifice családban sem.

Az ár, mint a népszerűség harmadik összetevője szintén nagyon fontos, minél keletebbre érünk Európában, annál inkább.

Tovább

Mudmaster GG-B100 vs. Pro Trek PRT-B50 – Egy cél, két egyéniség, négy szenzor

[3D forgatható képek a cikkben]

 protrek-prtb50-06_1.jpg

A Casio régóta élen jár a túrázásra kihegyezett modellekkel, itt van rögtön a komplett Pro Trek kollekció, de a G-Shock modellek között is bőven akad profi terep kompatibilis darab. A mostani tesztünkben két különböző modellt hasonlítottunk össze, a G-Shock Mudmaster GG-B100 és a Pro Trek PRT-B50 túrafelelősöket, melyek ugyanazzal a modullal készülnek, ugyanolyan tudással, mégis nagyon eltérő karakterrel.

G-Shock, Pro Trek, mindkettő Casio, akkor mégis mi a különbség?

A Casio kínálatában az Edifice (és talán a retro) kollekción kívül jellemzően a sportos modellek vannak túlsúlyban. Ez nem is nagy baj, hiszen olyan nevekről beszélünk, mint a G-Shock vagy a Pro Trek, melyek a maguk kategóriájában piacvezető, de minimum dobogós modellcsaládok.

mudmaster-11_1.jpg

A G-Shock darabjait talán senkinek nem kell bemutatni, azért most mégis megtesszük. 35 évvel ezelőtt egy fiatal japán mérnöknek támadt egy ötlete, ami nem hagyta nyugodni. Olyan órát akart készíteni, ami kis túlzással mindenálló, mivel a legenda szerint a folyosón odaütötte az óráját a falhoz, és az persze nem bírta az igénybevételt. Vagy így volt, vagy nem, a történet mindenesetre jó (és kísértetiesen emlékeztet a Seiko Spring Drive kialakulásának történetére, hiába, a japán mérnökök nem szokták hagyni magukat).

Ezek után kísérletezni kezdett az ütés- és rezgésálló tokon, az emeleti mosdóablakból kidobálva tesztelte, így készült el végül a legendás G-Shock. A mindenálló tokozás kvarc szerkezeteket rejt, a legegyszerűbbektől a Rangeman GPS vezérelt high-tech darabokig, melyekben egy a közös, az elnyűhetetlen minőségük.

protrek-prtb50-05_3.jpg

Más irányból közelíti meg az élet keményebbik oldalát a Pro Trek családja, mely darabok a túrázást hivatottak támogatni. Kifejezetten erre a célra fejlesztett funkcióik kicsit konszolidáltabb méretekkel érkeznek, mint a gigantikus, mindenálló G-Shock. A szolgáltatásaik is jellemzően a tájékozódást segítik, iránytű, magasságmérés és még néhány olyan funkció, melyekkel nehezebb eltévedni a vadonban.

Szenzor evolúció, érkezik a Quad sensor, a fantasztikus négyes

Szenzorból sosem elég. Valószínűleg valami ilyesmi járhatott a fejlesztők fejében, amikor az új 5601 / 5594 modult tervezték, és milyen igazuk volt.

1994-ben debütált a tripla szenzor, a három alap funkcióval: iránytű, barométer és hőmérő. Ez még elemmel működött, és elég férfias méretekkel bírt, de komoly tudással vértezte fel a viselőjét.

img_tr_sensor1.png

Casio Triple sensor első változata, 1994

A második verzió már a „Tough solar” technológiát használta, vagyis a fény energiája táplálta, így a méretet is csökkenteni lehetett.

img_tr_sensor2.png

Casio Triple sensor második változata

2013-ban érkezett a harmadik generáció, amely komoly fejlesztéseken átesve immár 95%-kal kisebb lett, és 90%-kal kevesebb energiát igényel, ennek a jelentőségét talán nem kell bővebben fejtegetni.

img_tr_sensor3.png

Casio Triple sensor harmadik, jelenlegi változata, 2013-tól

2019-re elért oda mind a gyártói, mind a felhasználói evolúció, hogy a Casio modulokban sorra jelennek meg a mai kor igényeit kielégítő funkciók, így a negyedik szenzor is megérkezett, a lépésszámláló (más néven pedometer).

A fitnesz és sport világában jártasaknak ez nem újdonság, a sport órákban egy megszokott funkció, de a Casio nem ennyire specifikus célközönsége eddig talán nem találkozott ezzel. Okos dolog, a lépésszámláló szenzor viselés közben folyamatosan számolja a megtett lépéseket, és ennek segítségével visszamenőleg naplózza és megmutatja az aktivitásunkat. Nagyon ügyesen ezzel motivál arra, hogy célokat tűzzünk ki magunk elé, és azokat teljesítsük is, a mágikus napi 10.000 lépésről talán mindenki hallott már.

A teszt ideje alatt egy, a sportórák világában jól csengő márka, a Polar egyik modelljének lépésszámlálójával együtt mértünk egy rövidebb futás erejéig. A korábban sokszor mért, így hitelesnek tekinthető Polar mérésétől mindössze néhány tíz lépéssel tért el a Pro Trek 7-8000 lépés alatt, ami gyakorlatilag mérési hibahatáron belül van. Ezek alapján biztosan kijelenthető, hogy a Casio lépésszámláló technológiája pontos és megbízható.

Tovább

Iron Annie Wellblech – a GMT órák titkai

[frissítve 2020-06-07]

iron-annie-wellblech-5842-1-nagymutato-blog-hero.jpg

Az Iron Annie óráinak folyamatos fejődését már figyeljük egy ideje. Újabb lépcsőfokhoz érkeztek most az Iron Annie modellek, hiszen eddig GMT komplikáció nem volt a repertoárban, a Wellblech modellel viszont már ez is van. A stílusa a legendás repülőgépet idézi, a minősége pedig a már megszokott „Made in Germany” színvonal.

Iron Annie, a feltörekvő német márka

Az Iron Annie márka története bár nem régi, a gyártója, a Pointtec már ’87 óta működik az óraiparban, és mára Németország egyik legnagyobb óragyártójává nőtte ki magát. Itthon elsőként a Zeppelin modellekkel találkozhattunk, majd sorra érkeztek a családtagok – a Junkers és az Iron Annie is.

Korábbi tesztjeinkben sorra vettünk már kvarc kronográfot, Bauhaus stílusú automata modellt, sőt még egy automata kronográfot is ETA Valjoux 7750 kaliberrel – ez már azért nem játék… A paletta széles, és bár minden stílusban találunk benne órákat, egy mégis közös valamennyi Iron Annie, Junkers és Zeppelin modellben, mégpedig a repülés, a repülőgépek szeretete.

A Zeppelineknél ezt nem is kell sokat magyarázni, a nevükben hordozzák az egyik legkülönlegesebb repülő szerkezetet, amely komoly karriert futott be a világban, de a Junkers sem véletlenül kapta a nevét, és ha nem ismernéd, az Iron Annie is egy legendás repülőgép volt.

iron_annie_wellblech_5842-1_-06.jpg

Ruhla, óragyártás, Németország – ismerős valahonnan?

Ha igen, az biztosan nem véletlen. A thüringiai óragyár, a „Gardé Uhren und Feinmechanik Ruhla GmbH” Ruhla városában működik immár 1862 óta. Szinte mindenkinek volt gyerekkorában otthon egy Ruhla ébresztőórája, de óraszerkezetekben is az egyik legnagyobb volt Németországban a gyár. Ezt vásárolta fel 2019 nyarán a Pointtec, így biztosítva a gyártói bázis mellett a szakértelmet is a fejlődéséhez. Az eddig is használt japán és svájci szerkezetek mellett most már feltűnhetnek a német darabok is, kíváncsian várjuk majd az újdonságokat

Iron Annie Wellblech, vagyis ismét a repülőgép a névadó

Egészen pontosan a legendás repülőgép, az Iron Annie jellegzetes burkolata adta a nevét az Iron Annie Wellblech modelleknek. Németesek talán kicsit csodálkoznak a wellblech (hullámlemez) néven, de aki ismeri a repülőt, az pontosan tudja, mennyire egybeforrt a nevével ez a jellegzetes, hullámos külső burkolata.

iron_annie_wellblech_5842-1_-05.jpg

A márkaöntudat erősödését legjobban a logón lehet mindig lemérni, legyen szó akár az autóiparról, akár itt az órák világáról. Az Iron Annie logója is egy érdekes evolúción megy át, a mostani modellen már egy komolyan kivitelezett, részletes, három dimenziós logó mutatja, hogy a márka megérkezett. A hátlapon most is egy repülőgép látható, a megnyugtató „Made in Germany” felirat mellett.

GMT, egy kellemes komplikáció

Az Iron Annie Wellblech modellje egy svájci kvarc szerkezetet kapott (Ronda Cal.505.24H), amely különleges komplikációval van felszerelve.

Ilyenkor mindig elmondjuk, hogy az óraiparban a komplikáció nem rosszat jelent, hanem egy olyan kiegészítő funkciót, amely az óra alapvető időmérő funkcióját bővíti, ebben az esetben például a GMT mutatóval és annak minden előnyével.

De milyen előnye lehet egy negyedik mutatónak a számlapon? És egyáltalán, miért ilyen a beosztása, és miért mozog ilyen lassan?

iron_annie_wellblech_5842-1_-03.jpg

A GMT komplikáció egy plusz mutatót takar, amely a normál óramutató (kismutató) 12 órás körpályája helyett 24 óránként tesz meg egy teljes kört a számlapon, de végig szinkronban a többi mutatóval. Ez teszi alkalmassá arra, hogy a segítségével egy másik időzóna idejét követhessük, vagyis például a New York-i időzóna követéséhez 6 órával vissza kell csak állítani a GMT mutatót, és máris bármikor leolvasható, éppen hány óra van ott (a perc mutató ebben az esetben az eredeti marad, hiszen az nem változik időzónánként).

A GMT komplikáció érdekes, és ha nem is mindig van rá szükség, a piros végű mutató feldobja a számlapot. Azt a számlapot, amely az óra nevében is megemlítésre kerül, hiszen a Wellblech, vagyis hullámlemez név erre a jellegzetes formára utal, és egyedivé teszi az óra megjelenését. Az egyenes indexek jól harmonizálnak a vékony másodpercmutatóval, és a mutatók formája is passzol, az összhatás németesen precíz.

iron_annie_wellblech_5842-1_-02.jpg

Meglepetés gombok, meglepő funkcióval

Az Iron Annie Wellblech modellnek sikerült meglepnie, méghozzá a két gombbal a korona két oldalán. Mivel nem kronográf modell, elsőre nem volt egyértelmű, mire is szolgálhat. Hamar ki is derült, hogy valójában semmire, csak díszítésként kerültek a tok oldalára… Ez talán ha lemaradt volna, nem veszít vele semmit az óra, bár azzal sem, hogy ott van.

Ha már tok: kellemes méret, kifogástalan kidolgozás, és egy pozitívum: jelzett korona. Ez nem nagy dolog egy óra tervezésekor, de a koronába vésett Iron Annie felirat nekem azt mutatja, hogy minden részletre figyeltek a tervezésekor, és nem csak egy tucat korona került a helyére – ez nálam egy plusz pontot ért.

iron_annie_wellblech_5842-1_-07.jpg

Iron Annie Wellblech – szerettük?

Az Iron Annie Wellblech szerethető darab. A svájci kvarc szerkezete gondtalan éveket ígér, a GMT komplikációja éppen annyit ad hozzá, amitől érdekes lesz, de nem túlzsúfolt a számlap, a design pedig egy klasszikus, időtlen órát eredményezett  - szerettük.

Pontosság update 2020-06-07

Egy kis adalék a szerkezete, a Ronda 505.24H pontosságához. Fél év után előkerült az óra a dobozából, és ez idő alatt a járáseltérése 1 perc 10 másodperc volt mínuszban, vagyis ennyit késett. 

Ez napi 0.4 mp járáseltérést jelent, amire azért sok gyártó büszke lehetne.

Szokás lenézni az olcsóbb svájci kvarc szerkezeteket, az ETA is gyárt ilyeneket és a Ronda is a mestere a megfizethető, több komplikációs kalibereknek "fillérekért". Ez a véletlenül mért érték viszont azt jelzi, hogy nyugodtan meg lehet venni bármelyik ilyen szerkezettel készülő órát, nem fogsz bennük csalódni, ahogy az olcsóbb japán kvarc kaliberekben sem, mint a Seiko 7T62, V158 és társaik.

iron_annie_wellblech_5842-1_-08.jpg

 

ia-01.jpeg

Casio G-Shock Gravitymaster limited edition GWR-B1000x – a dögös vörös

[forgatható 3D fotó a cikkben]

casio-gshock-gravitymaster-gwrb1000x-1200x1200.jpg

Eljött az év vége, eljött az óraipar legaktívabb időszaka. nem véletlen hát, hogy érkeznek a limitált kiadások, "special edition overdose" várható decemberre. A limitált kiadású modellek jellemzően színösszeállításukban, számlapjukban térnek el hétköznapi kollégáiktól, a Gravitymaster 2019-es modelljének Red limited edition változata is ezt teszi, és jól.

casio-g-shock-gravitymaster-grw-b1000x-09.jpg

Gravitymaster, a Master of G elit klub oszlopos tagja

A Casio szépen osztályozza a kollekcióit, így kerültek a „mindenálló” modellek a G-Shock kollekcióba. Mint minden iparágban, úgy az óraiparban is vannak kiemelkedő modellek, prémium kivitelű darabok, a Casio G-Shock modelleknél ez a Master of G sorozat.

Tovább